Fukuşima Nükleer Santralindeki Sızıntılar

Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanı Shunichi Tanaka, Fukuşima'daki nükleer santralde ardı ardına çıkan sorunların azaltılması için etkili adımlar atılmasını istedi.


Tanaka, santrali işleten Tokyo Elekrtik Enerji Şirketi'nin yöneticisi Naomi Hirose'yi makamına çağırarak, tesiste giderek büyüyen sorunlardan, özellikle insan hatasından kaynaklanan radyoaktif sızıntılardan endişe duyduklarını bildirdi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda da santraldeki sorunların "aptalca hatalardan kaynaklandığını" vurgulayan Shunichi Tanaka, sorunların çözümünü uzun vadeli ve etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Hirose'nin basına kapalı yapılan görüşmede, Fukuşima'ya diğer tesislerden daha fazla personel aktarılacağı teminatını verdiği ifade edildi.

Radyoaktif su sızıntısının 19 Ağustos'tan bu yana devam ettiği Fukuşima nükleer santralinde insan hatası sonucu meydana gelen sorunların sonuncusu, tesiste çalışan 6 işçinin, kazara yüksek derecede radyoaktif suya maruz kalması olmuştu. TEPCO, işçilerin tamir çalışmaları sırasında bir boruyu yanlışlıkla sökmeleriyle radyoaktif suyun üzerlerine ve yere boşaldığını açıklamıştı. Koruyucu tulum giyen ve maske takan işçilerin, radyoaktif sudan ne kadar etkilendikleri henüz bilinmiyor.

Nükleer Düzenleme Kurulu, bir türlü kontrol altına alınamayan radyoaktif sızıntı nedeniyle santraldeki alarm seviyesinin Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği'ne göre "anomali"den "ciddi olay" seviyesine yükseltmişti.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Kaza, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.

Kaynak: AA