Mübadilleri Ata Topraklarına Bakan Müezzinoğlu Uğurladı

Türk-Yunan mübadelesi ile Tuzla’ya yerleşen mübadillerin çocukları ve torunları, ilk kez dedelerinin doğduğu topraklara gidiyor.

Mübadilleri Yunanistan’a uğurlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu gezi tarihe not düşecek” dedi.


1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile evlerini, köylerini terk edip, uzun ve zor bir yolculuktan sonra Türkiye’ye gelen mübadiller, ilk kez ata toprakları Yunanistan’a gidiyor. Tuzla Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında gemiyle Yunanistan’a giden mübadilleri Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu uğurladı. Uğurlama töreninde konuşan Bakan Müezzinoğlu, “Hem Anadolu’da hem Rumeli’de yaşanan aynı dramın Anadolu kısmı anlaşılmış, ancak diğer kısmı anlaşılmamıştır. Önemli bir tarihi realiteyi canlandırmak için yapılan bir yolculuk. 1924’de başlayan mübadelenin 90. yılında bir farkındalık oluşturabilmek ve insanların burada kazanımları değil de onların oradan gelirken neleri unutmak zorunda oldukları, çok kısa zamanda yapılmış olan bu mübadelenin tarihi realitesini ortaya koymak için bu yolculuğu yapıyoruz” dedi.

“BİRİLERİ YALNIZ LAFLA ATATÜRKÇÜLÜK YAPAR”
Kendisinin de muhacir olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “27 yaşında Batı Trakya’dan Meriç’i geçerek Türkiye’ye hicret etmiş bir kardeşinizim ama öyle bir cumhuriyet, öyle bir millet ki kendisine bundan 30-31 yıl önce gelen birini bağrına basıyor, milletvekili yapıyor. Burada Selanik anlamlı. Selanik’in anlamları, çok farklı boyutları var. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yer. Bu milletin gen yapısını aldığı yer Selanik. Şimdi ay-yıldızlı bayrağın altında özgürlümüzü, istikbalimizi yaşıyoruz ama borçlu olduğumuz Selanik’te Atatürk’ün evinin restorasyonu tamamlandı. Selanik’te Atatürk’ün evindeki hatıra defterinde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ilk imzası olan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Birileri yalnız lafla Atatürkçülük yapar, yakasına bir rozet takar, Atatürk’ün gölgesinde yan gelip yatar. Halbuki Atatürk’e ait ve miras olarak kalan iki tane temel cümle vardır. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ve ‘Bu büyük Türk milletine muasır medeniyet seviyesinde bir yer yakışır’. O nedenle cumhuriyetçi kardeşlerime şu cümleyi net söylemek istiyorum; cumhura inanarak Atatürk milli mücadeleyi vermiştir. Cumhurla beraber başarmıştır” diye konuştu.

Mübadele ile Türkiye’ye gelen 100 yaşındaki Lütfi Karadağ da, “1914’te Yanya’da doğdum. 1913 Balkan harbinden sonra Osmanlı Devleti Balkanlar’dan silindi. Lozan Antlaşması gereği 18 Temmuz 1924’te Türkiye’ye ayak bastık. Yanya’dan Preveze’ye atlarla, araçlarla gittik. Preveze’den bir gemi ile Tuzla’ya geldik. Yunan ordusunun İzmir’de denize dökülmesinden sonra Yunanistan’daki hayatımız zehir oldu. Sokağa çıkamaz hale geldik. Orduları dökülmüştü. Buraya geldik, burası da perişan. Çünkü cumhuriyet kurulalı bir sene bile olmamıştı. Yanya benim ana toprağım. Dolayısıyla çok sık gidip geldim. ‘Türkiye’ye gideceksiniz’ dediler, şaşırdık. Babam, Osmanlı Devleti’nin Yanya’daki Ziraat Bankası müdürü idi. Biz Yanya’da tek kelime Türkçe bilmiyorduk. Sadece biz değil, oradan gelen yaklaşık bin 500 kişi de Türkçe bilmiyordu” şeklinde konuştu.

Karaköy Limanı’ndan başlayan ve 4 gün sürecek olan gemi yolculuğunda Yunanistan’ın Selanik, Kılkış, Kavala ve Drama bölgeleri gezilecek. Mübadiller, gezi süresince Atatürk’ün evi, Selanik Kalesi, Bizans Duvarları, Hisar Kalesi, müzeler, Türk-Osmanlı eserleri ve atalarının yaşadığı köyleri, sokakları, evleri görme fırsatı bulacak. Ayrıca gemi yolculuğu esnasında mübadeleyle ilgili konferans, konser, sahne gösterileri ve film gösterimleri düzenlenecek.
Kaynak: İHA