Sdü 2013-2014 Akademik Yılı Açılış Töreni

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, "Üniversiteler bu milletin tüm kılcallarına kadar inmek zorundadır. Ülkenin her yerinde üniversite açılması isabet olmuştur. Açılmaya da devam edilmelidir" dedi.


İbicioğlu, Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen SDÜ 2013-2014 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1992 yılında kurulan SDÜ'nün, kısa zamanda büyük gelişim gösterdiğini söyledi.

Üniversitenin bilimsel çalışma, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile fikir ve ifade özgürlüğü felsefesini içselleştirdiğini anlatan İbicioğlu, SDÜ'nün özgüveni yüksek donanımlı bireyler yetiştirdiğini kaydetti.

Üniversitelerin, dünyayı takip etme, bilgiyi kullanma ve evrensel değerleri sahiplenme konularında topluma önderlik etmeleri gerektiğini ifade eden İbicioğlu, Türkiye'de bazı dönemlerde üniversitelerin, bu hüviyetlerini kaybettiklerini, sıradanlaştıklarını ve toplumun gerisinde kaldıklarını anlattı.

- Yeni açılan üniversitelere destek

Açılan üniversiteler ile şehirlerin daha dinamik hale geldiğini kaydeden İbicioğlu, üniversitelerin Anadolu'nun en ücra köşelerinde açılması gerektiğini, bu şekilde ülke halkının hak ettiği değere ulaşabileceğini belirtti.

"Üniversiteler bazı büyük illerin dışına açılmamalıydı" söylemlerinin abesle iştigal olduğunu vurgulayan İbicioğlu, "Son 200 senedir çektiğimiz sıkıntıların vebalini bu anlayış taşımaktadır. Üniversiteler bu milletin tüm kılcallarına kadar inmek zorundadır. Ülkenin her yerinde üniversite açılması isabet olmuştur. Açılmaya da devam edilmelidir" dedi.

Bilimin her türlü siyaset ve ideolojiden bağımsız olduğunu ifade eden İbicioğlu, bilimin yuvası olan üniversitedeki bireylerin farklı dünya görüşlerine sahip olmalarının, yapılan faaliyetlere yansımaması gerektiğini anlattı.

Toplumsal konularda ayrımcılığa gidilemeyeceğini dile getiren İbicioğlu, şöyle konuştu:

"Birisinin ya sağcı ya solcu ya dindar ya dindar değil ya ölü ya diri anlayışına kadar götürülmesi saçaklı bir bakış açısını yansıtır. Hiç kimsenin din, düşünce, anne ve babası, etnisite ve doğduğu memleketten utanmadığı bir medeniyet projesini üniversiteler üretmek zorundadır. Yok sayarak bir yere varamayız. Yok sayarak bir yere varamadığımızın en büyük delili, Türkiye'nin bugünkü durumudur. Dünyanın bugünkü durumudur. Üniversitelerin, toplumların beklentileri dikkate alınarak, birey merkezli, demokratik haklar noktasında insan psikolojisine ve fıtratına uygun belirli yaklaşımları geliştirmelidir."

"Günümüzde dünyadaki değişim hareketlerinin en büyük dinamiği demokratikleşme olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen İbicioğlu, demokrasi ve demokratikleşmenin süslü bir sözcük olmadığını, Aristo'dan bu yana, daha iyisi icat edilene kadar demokrasinin en iyi sistem olarak görüldüğünü bildirdi.

Konuşmanın ardından İbicioğlu, 17. Akdeniz Oyunları'nda 53 kilogram kadınlar halter koparmada altın madalya kazanan SDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Emine Şensoy Çetintürk'e plaket ile cumhuriyet altını verdi.

Törene, Isparta Valisi Vahdettin Özkan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kaynak: AA