'Ebru Sanatında Osmanlı Sultanları Sergisi' Açıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sanat koleksiyonunda bulunan eserlerin yer aldığı "Ebru Sanatında Osmanlı Sultanları Sergisi" açıldı.

Bankanın Sanat Galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile banka yöneticileri katıldı.

Başçı, burada yaptığı konuşmada, sanat eserlerinin kuşaktan kuşağa aktarılmasında kurumların üstlendiği aktif rolün, eserlerin fiziki olarak korunması dışında, kurumla izleyici arasında kültürel etkileşimin de gelişmesine sebep olduğunu söyledi.

Türkiye'de resmi kurum koleksiyonları arasında önemli bir yeri olan Merkez Bankası sanat koleksiyonunun zenginliği, sahip olduğu eserlerin niteliği, çağdaş eser örnekleri ve yönelimleri açısından müzelerden sonra ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Başçı, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası, kuruluşundan bu yana, zaman içinde titizlikle oluşturduğu resim koleksiyonunu yurt içi ve dışı sergilerde sanatseverlerle buluşturarak Türk kültür ve sanatının tanıtımına katkıda bulunmaya her zaman önem vermiştir. Bankamız Sanat Koleksiyonu, yurt dışında sanatseverlerin ilgisine düzenli olarak sunulmakta olup, son 10 yıl içinde 16 farklı ülkede sergiler açılmıştır. Önümüzdeki iki yıl içinde 8 farklı ülkede sergi açılması için çalışmalar devam etmektedir.

Bankamız Sanat Koleksiyonu'nda toplam 838 eser bulunmaktadır. Bu eserlerden 177 adedi çağdaş resim sanatını ve 624 adedi ise klasik resim sanatını temsil etmektedir."

-Su üstündeki nakışlar-

Bankanın geçen yıldan itibaren sanat koleksiyonunun zenginleştirilmesi amacıyla "geleneksel Türk sanatları koleksiyonu" oluşturulması yönünde çalışmalar başlattığını belirten Başçı, bu çerçevede koleksiyona katılan "36 Osmanlı Padişahı" takımı ile düzenlenen bu sergide, farklı bir tema işlenerek geleneksel sanatlar arasında önemli bir yere sahip olan ve "Su üstündeki nakışlar" olarak da tarif edilen ebru sanatından örnekler sunulduğunu ifade etti.

Başçı, sergide yer alan eserlerin sanatseverlere sunulmasını sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasının ardından sergiyi gezen Başçı, sanat eserleri hakkında bilgi aldı.

Kaynak: AA