Bulgaristan Erbil'de De Konsolosluk Açacak

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 10 yıl aradan sonra büyükelçilik binasını açan Bulgaristan, Erbil'e de konsolosluk açmak için harekete geçti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Irak ziyareti çerçevesinde bugün Erbil'i ziyaret etti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelen Mladenov, Erbil'de de konsolosluk açacaklarını söyledi.

Basına kapalı olarak gerçekleşen 2 saatlik görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye'deki gelişmeler ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların ele alındığı belirtildi. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Irak'ta hem merkezi yönetimle hem de Kürt bölgesiyle ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Mladenov, "Erbil'e ikinci kez geliyorum ve çok geliştiğini fark ettim." dedi.

Neçirvan Barzani ise "Bulgaristan ile Kürt bölgesi arasında ekonomi ve tarım alanında ilişkilerinin daha da güçlenmesi için Sofya'da ofis açacağız. Bulgaristan'ın Erbil'de konsolosluk açmasını önemli buluyoruz." diye konuştu.

Bu arada Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil Genel Müdürü Rex Tillerson'un Başbakan Irak Maliki ile görüştüğünü hatırlatılması ve ilişkilerin devam edip etmediğinin sorusu üzerine Barzani, "Exxon Mobil bütün sözleşmelere bağlıdır. Bizimle ilişkileri devam ediyor. Maliki'den sonra Davos'ta Mesud Barzani ile bir araya gelip son gelişmeleri Barzani'ye bildirdiler. Biz hiçbir firmayla bir sorun yaşamıyoruz." dedi.

İmralı görüşmelerine de değinen Barzani, "Biz Kürt sorununun çözümü için yardım etmeye her zaman hazırız. Daha önce de bu sorunun silahla çözülmeyeceğini ancak diyalog yolu ile çözüleceğini söyledik. Bu sorunu çözmek için elimizden gelen yardımı esirgemeyiz.” ifadelerini kullandı .