Halk Sağlığı, Bakanlıktan Cevap Bekliyor

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, e-reçete uygulamasının sorunsuz devam ettiğini belirterek, Aile Hekimliği Merkezleri’nin de başarılı bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Halk Sağlığı, Bakanlıktan Cevap Bekliyor
Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, e-reçete uygulamasının yürürlüğe girdiğini, bir sorun olmadığını söyledi.

Tiryaki, “Sosyal Güvenlik Kurumunu e-reçete uygulamasının 15’i itibari yürürlüğü girdi. Bir yıldır süren çalışmaydı. Aile Hekimliği sisteminde aile hekimlerimizin tamamı e-reçete uygulaması daha önce başlamıştı. Şuan uygulamamızda sorun yaşanmadan yürütülüyor. Bunun belle kısıtları var, mobil sağlık hizmeti veren aile hekimlerimizin reçetelerin de manuel giriş mümkün. E-reçete uygulamasında aksaklık yaşamadan yürürlüğe girmiş durumda” dedi.

Aile Hekimliği uygulamasının sürdüğünü belirten Tiryaki, “Bizim şuanda 66 tane Aile Hekimliği birimimiz var, ilimizde 2008 tarihinde başladı.

Aile Hekimliği uygulamasında çok fazla sirkülasyon olmaması, pozisyon açıp kapatmamız nedeniyle oldukça başarılı yürütüldü. Bunun beli göstergeleri var, aşılama, bebek takipleri gibi bunların hepsinin oranları güzel. Aile Hekimliği uygulaması belli Aile Hekimliği birimlerimizde hizmetin sunumunun olduğu yerlerde bazı sıkıntılar var, bununla ilgili düzenleme çalışmaları içerisindeyiz. Kamu hizmetinin sunulacağı yerlerin hizmetini yaşıyoruz. Yer konusu sorun oluyor. Ama biz geçen sene Bakanlığa 5000 Evler’de yeni Aile Sağlı Merkezi yapılması için teklifte bulunduk ve yanıt bekliyoruz. Karabük’ün değişimi, dönüşümü çerçevesinde aile hekimliği merkezlerinin topluma hizmet daha iyi hizmet sunması için çalışıyoruz” diye konuştu.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasasının kademeli olarak yapılacağını kaydeden Tiryaki, şunları söyledi: “6331 sayılı kanun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi, kamuoyunun zaman zaman gözünün önünde olduğu, gözden kaçırdığı konular vardır, belli kısmı ilgilendiriyormuş gibi veya sadece iş yerlerini ilgilendiriyormuş gibi görüntü oluştu. Ülkemizde temel iş sağlığı göstergelerinde bazı sıkıntılarımız vardı. Temel sağlık göstergelerinde yapılaşma başarısı elde etmiş bir ülkeyiz. Başka ülkelerin 20 yılda gerçekleştirildiği atılımlar ülkemizde 5 yılda gerçekleşti. Artık bizim iş sağlığı işçi sağlığı konularında ciddi atılımlar yapmamız gerekiyordu. Sosyal güvenlik kurumu bununla ilgili 6+331 sayılı kanunu yayınladı, bu kanunla iş yerlerinin sınıflandırılması, bu işyerlerinde bunlarda iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunluluğu getirildi.

Kanun kademeli olarak geçiş öngörüyor. Kanun bir özelliği de kamu ve özel yer ayrımı yapmıyor. Kademeli geçiş öngörüldüğü için şuanda bizim bu kanun kapsamında olan iş yerlerimiz çok tehlikeli sınıf olup, 50’nin üzerinde işçi çalıştıran iş yerleri, 1 Ocak itibariyle iş yeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu var. Diğer kısımlar kademeli geçişten dolayı 2013 Temmuz ayında, 2014 Temmuz ayında tüm kamu kurumları tehlikeli, az tehlikeli, tehlikesiz iş yerleri olmak üzere iş yeri hekimi ve iş sağılığı güvenli uzmanı bulundurmak zorunda olacak.”
Kaynak: İHA