Almanya Başbakanı Merkel, İspanya’yı ‘ödevlerini Yapması’ Konusunda Uyardı

İspanya’ya resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Madrid hükümetini ‘ödevlerini yapması’ konusunda uyardı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile Angela Merkel’in, Moncloa Sarayı’nda yaklaşık iki saat süren görüşmesinde, İspanya ekonomisinin iflastan kurtarılması, hükümetin yaptığı reformlar ve Euro bölgesinin geleceği masaya yatırıldı.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısı, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi'nde İspanya gibi ağır borç yükü altındaki ülkelerden devlet tahvilleri satın alma planını açıklamasına denk geldi.BCE’nin tahvil alımlarının sıkı koşullara bağlı olacak olması ve İspanya’dan kurtarma talebinde bulunmasını isteyeceği yönündeki açıklamalar Merkel ile Rajoy görüşmesini gölgede bıraktı.Almanya Başbakanı Merkel, BCE’nin açıklamalarının ardından, İspanya’yı ve diğer ülkeleri ‘ödevlerini yapmaları’ konusunda uyarıda bulundu.“BCE kendi bağımsız ve görev alanı içerisinde hareket ediyor bizim görevimiz politik yükümlülükleri getirmek; İspanya’nın da açıkladığı gibi reformların güvenilir biçimde gerçekleştirilmesi.” diyen Angela Merkel, İspanya Başbakanı’na olan güveninin tam olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı, İspanyol hükümetinin büyüme ve istihdam oluşturma yönünde attığı adımlarının 'yoğunluğu' karşısında etkilendiğini kaydetti.

Ancak, Angela Merkel aynı ifadeyi, 2010 yılı Aralık ayında önceki İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero’nun reformları için de kullanmıştı.Reformların doğru yolda ilerlediğini ifade eden Merkel, “Hepimiz reformlar yapmak zorundayız. Bu reformlar birileri acı çeksin diye dayatılıyor değil; krize ve işsizliğe en iyi çözüm olan rekabeti artırmak için yapılıyor.” dedi.

Alman Şansölyesi Angela Merkel, “Krizden hep birlikte çıkmak zorundayız. Seksen milyon Alman tek başına hiçbir şey yapamaz ancak 500 milyon Avrupalı birlik olursak başarabiliriz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan İspanya Başbakanı Rajoy, Alman meslektaşını daha yumuşak bir kurtarmaya ikna edebilmek için 'reformcu kimliği ve ajandasını' ön plana çıkardı. İspanya’nın kurtarma talebinde bulunup bulunmayacağına ilişkin bir ipucu vermeyen Mariano Rajoy, BCE’nin önerisinin detaylarıyla incelemek gerektiğini ifade etti.