Tarihi Konsolosluk Binasına İzmirliler Talip

Ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan, çareyi yurt dışında sahip olduğu 30 gayrimenkulü satışa çıkarmakta buldu.

Tarihi Konsolosluk Binasına İzmirliler Talip
Satış listesinde İzmir’de bulunan tarihi konsolosluk binası da yer aldı. Kentte yaşayan vatandaşlar ise binaya talip olduklarını söyledi.

Yunanistan’ın Ethnos gazetesinde yayımlanan habere göre, ülkenin kemer sıkma politikaları arasında gayrimenkullerini satışa çıkardığı, satış listesinde İzmir Kordon’da bulunan 262 numaradaki tarihi konsolosluk binasının da satılacağını açıkladı.

Kentte yaşayan İzmirliler, makul fiyat doğrultusunda binaya talip olduklarını ifade etti.

Binanın 9 Eylül 1922’den sonra Kurtuluş Savaşı’nın son sahnelerinin geçtiği Kordon’daki son Yunan varlığı olması açısından önem taşıdığına dikkat çeken iş adamları, binanın satın alınıp bir müze haline getirilmesinin doğru olacağı görüşünü savundu.

Konsolosluğun 10 yıl önce tadilat sebebiyle binayı boşalttığı ve yeni yerinde hizmet verdiği öğrenilirken, tarihi binanın kapısına ise "İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu geçici olarak Atatürk caddesi 366/1A adresinde bulunmaktadır" şeklinde yazı asıldığı görüldü.

Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise kendilerine herhangi bir restorasyon çalışması için başvuru yapılmadığı kaydetti.

ACİL SATIŞ LİSTESİNDEKİ YERLER

Gazete haberinde 30 gayrimenkulden “acil satış” listesinde olanlar arasında İzmir, Berlin, Belgrad ve Brüksel’dekileri saydı. İzmir binası dışında satıştaki bazı önemli gayrimenkuller şöyle: İngiltere’nin başkenti Londra’da Holland Park, Kensington mevkiinde 1000 metrekarelik konsolosluk binası, Belçika’nın başkenti Brüksel’de eski Yunan büyükelçilik binası. Burayı Hırvatistan 2008’de 5.5 milyon euro’ya satın almak istemiş ancak Atina reddetmişti, şimdi değeri 4 Milyon Euro’ya düştü. Fransa’nın başkenti Paris’te Rue Auguste Vacquerie 17 adresli bina. Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Yunan Büyükelçiliği'nin sahibi olduğu 8 dönüm büyüklüğündeki arazi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da büyükelçilik olarak alınan ancak kullanılmayan 2 bin 376 metrekare Barok stili bina. Almanya’nın başkenti Berlin’de eski elçilik binası .
Kaynak: İHA