Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karip:

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, Türkiye'de ortalama eğitim süresinin 6.1 yıl olduğunu, bu süreyle dünya ülkeleriyle rekabet etmenin zor olduğunu söyledi.

Başkanı Prof. Dr. Karip, İlköğretim Haftası'nın başlaması nedeniyle Diyarbakır Vehbi Koç İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de ortalama eğitim süresinin 6.1 yıl olduğunu belirterek, bu nedenle 12 yıllık zorunlu eğitimin çok önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 25 yaşının üstündekilerin sadece yüzde 30'unun lise mezunu olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu oranın ise yüzde 70 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karip, ''Ortalama eğitim süremiz 6.1 yıl, bununla dünyayla rekabet etmemiz zor. Onlarla rekabet etmemiz için dünya standartlarında eğitimi tasarlamak zorundayız. Bugün 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmenle eğitim ve öğretime başlıyoruz. Daha çağdaş bir ülke olmak istiyorsak eğitimi iyileştirmek zorundayız'' dedi.

-Kürtçe bilen öğretmenlerden faydalanılacak

Karip, gazetecilerin kaç velinin çocuğunun Kürtçe'yi seçmeli ders olarak okutulması için başvuruda bulunduğuna ilişkin sorusu üzerine, daha önce seçmeli ders ile ilgili başvuru süresinin son gününü 12 Eylül 2012 tarihi olarak belirlediklerini ancak okulların bu hafta açılması dolayısıyla süreyi bu hafta sonuna kadar uzattıklarını söyledi.

Okutulacak Kürtçe ders kitabının hazırlığının tamamlanmak üzere olduğunu, bu derslerde kadrolarında bulunan farklı branşlardaki Kürtçe bilen öğretmenlerden faydalanacaklarını ifade eden Karip, talebin artması durumunda ücretli öğretmenler ile Mardin ve Bingöl başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerinden yetişmiş kişilerden de faydalanabileceklerini sözlerine ekledi.

-Güney Koreli öğrenci

Diyarbakır Vali Vekili Cemal Hüsnü Kansız ise Diyarbakır'da 481 bin öğrenciye 9 bin 571 derslikte yaklaşık 17 bin öğretmen ile eğitim verdiklerini söyledi.

Diyarbakır'ın yeni gelişen semtlerinde okul yapımı için arsa bulmakta çok zorluk çektiklerini kaydeden Kansız, bakanlıktan bu semtlerde okul yapımı için kamulaştırma yapma talebinde bulunduklarını kaydetti.

Tören, bu yol okula başlayan öğrencilere yılın ilk dersinin verilmesiyle son buldu. İlk dersin verildiği sınıfta yer alan Güney Koreli Lang Han ile yakından ilgilenen Vali Vekili Kansız onunla bir süre sohbet etti.

Muhabir: Özgür Ayaydın

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA