Hollanda'da Hükümet Kurma Çalışmaları Başladı

Hollanda'da önceki gün yapılan erken genel seçimlerin ardından koalisyon görüşmeleri başlıyor.

Partiler ilk olarak kendi içlerinde seçim Sonuçlarını ve bundan Sonra yapılacakları değerlendirdi.Seçimlerden zaferle çıkan ve 150 kişilik Hollanda Parlamentosu'nda 41 sandalye çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin Liberal Partisi (VVD) ilk toplantısını yaptı.Toplantı öncesinde Rutte'nin oldukça neşeli olması dikkat çekti.

VVD'li Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Henk Kamp'ın koalisyon görüşmelerinde arabulucu olarak görev alacağı belirtiliyor.

Seçimde 38 sandalye kazaran İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom da seçim Sonrası ilk toplantısını parti yönetimi ile gerçekleştirdi.

Irkçı Geert Wilders'in partisinden (PVV) Sonra en büyük ağır bir seçim yenilgiyi alan Hıristiyan Demokrat (CDA) lideri Sybrand Haersema Buma da parti yönetimi ile ilk toplantıya katılırken oldukça üzgün olduğu dikkat çekti.

Hollanda Kraliçesi Beatrix hükümet kurma görevibni seçimden birinci parti olarak çıkan Liberal Parti lideri Mark Rutte'ye verecek.

Hollanda'da iki dönem önce kabinede görev yapan eski bakanlardan Ed Nijpels koalisyon görüşmelerinin PvdA ile VVD arasında geçeceğini ileri sürdü. Nijpels "Hollanda için iki parti (VVD ve PvdA) iyi bir çift olabilirler. Bu durum gayet mümkün. Bunun yanında yanlarına
CDA ve D66 partilerini de alırlar ise daha güçlü bir hükümet olur kanısındayım." açıklamasında bulundu. Diğer taraftan Hollanda'da seçim panoları şehirlerde belediye görevlileri tarafından toplanmaya başlandı.

HOLLANDALI TÜRKLER IRKÇI PARTİNİN KAN KAYBETTİĞİ SEÇİM SonUCUNDAN MEMNUN

Seçim Sonuçları Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı.Türkler İçin Danışma Kurulu (İOT) Başkanı Aydın Akkaya, kurulacak hükümetin Son iki yılda entegrasyon sürecine verilen zararı gidermesini istedi. Akkaya, "Seçim Sonuçları, Hollanda’da yabancı karşıtı bir hükümetin işbaşına gelmesini olanaksız hale getirmiş olması bakımından sevindiricidir. IOT olarak bugüne kadar vurguladığımız gibi, VVD ve PvdA’nın elde ettikleri büyük başarıyla, 12 Eylül seçimleri bir dönüm noktası haline gelmiş, yabancı ve İslam karşıtı görüşler önemli ölçüde taban kaybetmişlerdir. Burada göçmenlerin siyasi tercihleri de şüphesiz önemli rol oynamıştır. Son dönemlerde seçimlere katılımı teşvik amacıyla yoğun çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarımızı bu çabalarından dolayı kutluyoruz." ifadelerini kulandı.

TÜRK ASILLI İKİ MİLLETVEKİLİ MECLİSE DOĞRUDAN GİRDİ

Hollanda Seçim Kurulu'nun, İşçi Partisi'nin kazandığı sandalye sayısının 39'dan 38'e düştüğünü açıklamasıyla parlamentoya doğrudan giren Türk vekillerin sayısı 2'ye düştü. Selçuk Öztürk ve diğer Türk kökenli adayların durumu ise Pazartesi günü tercihli oyların sayımından Sonra belli olacak .