Çankırı'ya Hadis İlimleri Eğitim Merkezi Kurulacak

Çankırı Belediyesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi işbirliğinde düzenlenen 'Anadolu’nun İslamlaşma Sürecinde Daru’l Hadisler' konulu sempozyum sona erdi.

Çankırı'ya Hadis İlimleri Eğitim Merkezi Kurulacak
100. Yıl Kültür Merkezi’nde 2 gün süren sempozyuma hadis konusunda çalışma yapan 50 bilim adamı katıldı.

Açılış konuşmaları ve açılış konferansı ile başlayan sempozyuma Vali Vahdettin Özcan, milletvekilleri İdris Şahin, Hüseyin Filiz, İl Müftüsü Arslan Türk ile hadis ilmine ilgi duyanlar katıldı.

2 gün süreyle hadis ve hadis mekanlarıyla ilgili 15 tebliğin sunulduğu sempozyumun sonunda tarihi çamaşırhanede Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın moderatörlüğünde “Daru’l Hadislerin Güncellenmesi” konulu workshop çalışması yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren Workshop çalışmasında hadis eğitiminde daru’l hadislerin yeniden canlandırılmasının yararlı olacağı düşüncesi genel kanaat olarak ortaya konuldu. Vatandaşlara da diyanet aracılığı ile camilerde din görevlilerince hadis öğretilebileceği ifade edildi. Anadolu’daki ilk Daru’l Hadis olan ve günümüzde halk arasında Taşmescit olarak bilinen Cemaleddin Ferruh Daru’l Hadis’ini de gezen bilim adamları bu anlamlı ve tarihi mekanın yeniden canlandırılmasını istedi. Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Cemaleddin Ferruh Daru’l Hadisi’nin Anadolu’da hadis eğitimi verilen ilk mekan olması nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, Daru’l Hadis binasının güney cephesine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadis eğitiminin verilebileceği bir merkez yapılması için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le görüştüğünü ve kendisinin de konuya sıcak baktığını paylaştı. Prof. Erul konunun Ankara’da takipçisi olacağını da kaydetti.

Sempozyumun ardından misafir akademisyenlere yaren gösterisi sunumunun yanında Tuz Mağarası ve Çankırı’nın tarihi turistik yerleri gezdirildi .