UAEK Başkanı Yukiya Amano Açıklama Yaptı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer programının denetiminde çıkardığı zorlukları "sinir bozucu" olarak niteledi ve "İran'ın anlaşılmaz tutumu nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini" söyledi.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan yönetim kurulu olağan toplantısının açılış oturumunun ardından basına açıklamalarda bulunan Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı Son raporu toplantıda üye ülkelere sunduğunu belirterek, "İran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin kuşkuların giderilmesi için yaptıkları denetimlerde engellerle karşılaştıklarını" bildirdi.

Amano, Parçin nükleer tesisine UAEK müfettişlerinin girmesine izin verilmemiş olmasının şeffaf işbirliği önünde büyük bir engel teşkil ettiğini vurguladı.

Tahran yönetimiyle bu yıl ocak ayından itibaren "sıkı bir işbirliği yapma kararı aldıklarını" anımsatan Amano, ancak, "İran tarafının çıkardığı engeller nedeniyle bu işbirliğinden somut bir Sonuç alınamadığını" kaydetti.

İran'ın nükleer programının askeri boyutu konusundaki kaygıları giderebilmek için Tahran yönetiminin de kendileriyle şeffaf ve istekli işbirliği yapması gerektiğini ifade eden Amano, "İran'ın gereği gibi işbirliği yapmaması halinde nükleer programına ilişkin kaygıları gidermenin mümkün olamayacağını" bildirdi.

Bu arada İran yönetimiyle metni üzerinde mutabık kaldıkları halde bugüne kadar imzalanamayan "Yapısal Yaklaşım Uygulanması" konulu belgeye ilişkin görüşmelerin devam edip etmeyeceği sorusuna ise Amano, "görüşme tarihinin henüz kesinleşmediği" yanıtını verdi.

Amano, İran'ın, nükleer tesislerinden elde edilen bilgilerin UAEK tarafından üçüncü ülkelere verildiğinden şikayetçi olduğunu hatırlatan bir gazeteciye, "Biz İran nükleer tesislerinden elde ettiğimiz bilgileri önce kendimiz inceleyip doğruluğunu kesinleştirdikten Sonra yönetim kurulu üyesi ülkelerle paylaşıyoruz" yanıtını verdi.

Amano, İran yönetimine çağrıda bulunarak, "Biz diyaloğa açığız. Nükleer programının askeri boyutuna ilişkin kaygıların giderilmesi için bizimle şeffaf işbirliği yapmasını bekliyoruz" dedi.

UAEK başkanı, Tahran yönetiminin UAEK müfettişlerinin Parçin nükleer tesisinde denetim yapmasına izin vermesini beklediklerini kaydetti.

Muhabir : Ali H. Yurtsever

Yayıncı : Hüseyin Köşger
Kaynak: AA