Besiciler Garantili Pazara Kavuşuyor

Et ve Balık Kurumu (EBK) Bingöl Kombinası Türkiye’nin en yüksek kapasiteli kombinası olarak yeniden yapılandırılıyor.

Besiciler Garantili Pazara Kavuşuyor
Kurulduğu 1978 yılından itibaren bölge hayvancılığı açısından önemli bir konuma sahip olan kombinanın 14 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’nin en yüksek kapasiteli kombinası olarak yeniden yapılandırıldığını belirten Et Kombinası Müdürü Eşref Eser, Son 10 yıldır kapasitesinin ancak yüzde 20’sini kullanan kombinanın ihtiyaçlara cevap veremediği için 2010 yılında yenileme programına alındığını söyledi.

Yapı ve makine teçhizatındaki eskimeden dolayı elden geçmesi gereken kombinanın yenileme sürecinin devam ettiğini ifade eden Eser, “Kombinamız bugüne kasar 18 adet soğuk hava deposuna sahip olmasına rağmen sadece 4 tanesini kullanabiliyorduk. Kullanılan 4 adet depoda ihtiyaca cevap olamadığı için besicilerimiz kimi zaman 1 ay beklemek zorunda kalıyordu. Bu sorunların aşılması adına 2010 yılında yenileme süreci başlatıldı. Yenileme çalışmaları süratle devam ediyor. İki yıl önce bakıma aldığımız kombinamızın bakım, onarım ve teçhizat yenilemesi için geçtiğimiz yıl ihale yapılmıştı. Şu an çalışmalar ivedilikle devam ediyor. Yüklenici firma işi 160 güne bitirme taahhüdünde bulundu. İnşallah kombina ekim ayı Sonu itibarı ile hizmette girecek. Yüklenici firma tarafından yapılan teknik çalışma Sonucu soğuk hava depolarının yeniden inşa edilmesi kararı alındı. 5 bin 500 metrekare alana sahip soğuk hava deposusun bilirkişi raporuyla yeniden inşasına karar verilince yüklenici firma çalışmalara 2 ay önce başladı.

12 bin hayvan, yani 3 bin ton kapasiteli 18 soğuk hava deposu inşa ediliyor. Yenileme çalışmasıyla Bingöl Kombinası Türkiye’nin en yüksek kapasiteli kombinası olacak” dedi.

“KESİMLER İNTERNETTEN CANLI İZLENECEK” Yenileme çalışmaları ile kombinenin üretim maliyetlerinin düşeceğini ifade eden Eser, önceki üretim aksamlarının eski teçhizatlar olduğu için yüksek maliyet gerektirdiğini, bu nedenle yüksek enerji maliyetini ödemek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Yeni teçhizatlarla daha sağlıklı ve düşük maliyetli üretime geçeceklerini aktaran Eser, “Kesim için bize besiciler misafirhanede oturup kesimhaneye girmeden tartı, kesim ve paketleme işlemini internetten canlı izleyebilecek. Yeni çehreye kavuşacak olan kombinamız Bingöl’e yakışır bir çehreye kavuşacak. Et ve Balık Kombinası sınırsız büyükbaş hayvan kesme kontenjanına kavuştu. Kombinamızın faaliyete girmesiyle besicilerimiz garantili pazara kavuşacak. Besicilerimiz istediği sayıda hayvanını kombinamıza teslim ederek parasını peşin alabilecek. Bu sayede bölgede hayvancılık tekrardan canlanacak. Öte yandan EBK mağazasının çalışmaları devam ediyor. Bingöl'deki et fiyatının dengeli olması için mağazayı kombinenin açılmasıyla beraber hizmete açacağız. Kombinanın faaliyete girmesiyle satışlara başlanacak” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA