Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'den Açıklama

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, TÜVASAŞ’ın 5 yıl içerisinde Ferizli’ye taşınmasının planlandığını söyledi.

Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'den Açıklama
Sakarya'da yayın yapan internet sitelerinin ortak düzenlediği canlı yayın programına katılan Milletvekili Üstün, aralarında Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi’nin de (TÜVASAŞ) bulunduğu bazı fabrikaların şehir içinden çıkarılacağını açıkladı.

Milletvekili Üstün, “Benim öngörüm şu, sadece Zirai Donatım değil oradaki askeri fabrikanın da kalkması lazım. Ardından da TÜVASAŞ’ın kalkması lazım. Kent Park’tan Çark deresi yanından yürümeye başladığında Maltepe’ye kadar yürünecek bir manzara hayal ediyorum” dedi.

Askeri tesislerinde şehir dışına çıkarılması için çalışmalar yapıldığını da açıklayan Üstün, “Askeri tesislerle ilgili şöyle bir genel çalışma var. Hem muharip birliklerin hem de bu tür fabrikaların şehirlerin dışına taşınması konusunda bir düşünce var. Bu zaten Avrupa’da da böyle. Bu genel bir kuraldır. İçerisinde olduğum bir çalışma değil ama bir düşünce olduğunu biliyorum. Benimde desteklediğim bir düşünce bu. Açıkçası benim böyle bir kanaatim var” diye konuştu.

Milletvekili Üstün, TÜVASAŞ’ın taşınması konusu ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “TÜVASAŞ’la ilgili Ferizli Organize Sanayi bölgesinin yanına taşınmalıdır diye bir görüşümüz var. Bunu Bakanlıkta kabul ediyor. Bizde destekliyoruz. Bunun muhalifleri olur ama şehrin yararı nedir ona bakmamız lazım. Şehrin yararına olan budur. Birkaç sebeple bunu açıklamak gerekirse. İlk olarak bu şehrin nefes alamaya ihtiyacı var. Kent Park bunun bir örneği. Deprem olduğunda kaçacak bir yerimiz yok.

Bu bakımdan böyle alanlara ihtiyacımız var. İkinci olarak, baktığınızda TÜVASAŞ’ın yanında taşeron firmalar vardır. Yaklaşık 20 yıldan beri bu sektörde olan adamlar tanıdım. Siz bir sektörde 20 yıl çalışacaksınız. Ama fabrika sahibi olamayacaksınız veya o sektörde söz sahibi olamayacaksınız. Çünkü bu arkadaşlarımız kaçak göçek, derme çatma alanlarda çalışıyorlar kimisi burada, kimisi Derince’de, Bilecik’te, Osmaneli’nde. Dağınık bir alanda çalışıyorlar. Bundan bir sanayi ortaya koyamamışız. Türkiye bu demiryolu sektöründe bende varım diyorsa. Hele hele Sakarya bu alanda teşvik almışsa, Sakarya’ya demiryolu sektöründe birisi yatırım yapıyorsa. Diyoruz ki gelin bu sektörün önünü açalım. TÜVASAŞ’da oraya gitsin, yan sanayi’de oraya gelsin. Hatta arzu ederlerse HYUNDAI EURotem’de onlarda gelsinler.

Arzu etmezlerse tabii ki başka bir yere gidebilirler ama orada kalamazlar. TÜVASAŞ gidecekte o kalacak mı diyorlar. Hayır herkes çıkacak oradan. Kesinlikle orada kalamaz. Bakanlıkta proje şuan yürüyor. Ama bu proje bir yıl sonrasının projesi değil. Maksimum 5 yıllık bir projedir. Bir şey ortaya çıkmadan bunu açıklamakta istemiyorduk fakat basın maalesef duydu. Duyunca ifşa etti. Birçok konuyu biz çok önceden planlıyoruz. Ferizli, Kaynarca, Karasu, Söğütlü Organize sanayileri bunlara örnektir. Bu alanların duble yolları, demiryolları, limanlar bunların hepsi bir plan çerçevesinde yürütülen işler. TÜVASAŞ’ta bir plan çerçevesinde yürüyen bir iştir. Onunda inşallah 5 yıllık plan içerisinde taşınması hedeflenmektedir.”
Kaynak: İHA