Çin Başbakanı Wen: Büyüme Hedefini Yakalayacağız

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ülke ekonomisinin baskı altında olduğunu ve yaşanan sorunların bir süre daha sürebileceği konusunda uyarsa da, 2012'ye ait büyüme hedefini yakalayabilecek güçleri olduğunu açıkladı.

Çin medyasında yer alan haberlerde, Başbakan Wen’ın ülkenin doğusunda yer alan Zhejiang eyaleti sırasında Çin ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulunduğu bildirildi.

Wen, enflasyondaki gevşemenin para politikaları uygulamalarına daha fazla olanak tanıyacağını, Temmuz'daki verilerin büyümede daha fazla yavaşlamaya işaret etmesinin ardından ekonomide pozitif sinyallerin görülmeye başlandığını anlattı.Wen Jiabao, Son 30 ayın en düşük seviyesine gerileyen enflasyon rakamlarının ekonomik büyümeyi canlandırmak adına çalışmalara devam eden Pekin yönetimini rahatlatacağını belirtti.

Yıl Sonuna ait ekonomik ve sosyal büyüme hedeflerinin tutturulacağına emin olduğunun altını çizen Wen, gerekli koşul ve beceriye sahip olduklarını kaydetti.

Çin hükümeti 2012 yılı büyüme hedefini yüzde 7,5 olarak açıklamıştı. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası, Nisan ve Haziran ayları arasında yılda yüzde 7,6 oranında arttı. Bu oran, Çin'in Son üç yıldaki en düşük büyüme hızı oldu.Uzmanlar, Euro bölgesi ve ABD ekonomilerinin güçlenememesi durumunda, Çin'in ekonomik büyümesinin de yakın dönemde daha çok yavaşlayabileceğini dile getiriyor. Ekonomistler, Çin hükümetinin ekonomik büyümeyi canlandırmak için ileride rezerv oranlarını düşürme ve faiz indirme politikalarını daha çok izlemesini bekliyor.Batı medyasına göre, enflasyonun Temmuz'da 30 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, ihracattaki sert düşüş ve yeni yuan kredilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından Başbakan Wen'in yorumları, Çin'in munzam karşılıkları indireceği spekülasyonlarını artırıyor.