Kars'ta Kanlı Tabya'da Restorasyon Çalışması

Kars'ta Osmanlı-Rus savaşının en yoğun yaşandığı Kanlı Tabyanın Harp Tarihi Müzesi olması için restorasyon çalışması başlatıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ın 46 tabyayla Türkiye'nin en fazla tabyasına sahip tabyalar şehri olduğunu söyledi.

Kars'ın Doğu'dan Ruslara, Güney'den İranlılara karşı savunma amacıyla yapılmış olan siperler şehri olduğunu belirten Doğanay, şunları kaydetti:

''Bunların en büyük ve en güzellerinden birisi de Halitpaşa mahallesindeki Kanlı Tabyadır. Kanlı Tabya Osmanlı Rus savaşlarının yapıldığı zamanlarda ve 1855 Kars Zaferinin en yoğun olarak çatışma alanlarının yaşandığı yerlerden biridir. Kanlı Tabya'nın asıl adı Büyük Tabyadır. Buranın yakınlarında Ruslarla öyle çetin savaşlar oluyor ki göğüs göğüse, süngü süngüye çatışmalar olduğundan duvarlar kan oluyor. Bu duvarların kan olması halk arasında buranın adını Kanlı Tabya olarak değiştiriyor. O günden beri Büyük Tabyanın adı Kanlı Tabya olarak değiştiriliyor ve halen Kanlı Tabya olarak biliniyor.''

Doğanay, Kanlı Tabya'nın Kars tarihine ışık tutmak ve Kars tarihini gelecek kuşaklara daha iyi anlatmak, serhat illerinin kolay kazanılmadığını anlatmak amacıyla Harp Tarihi Müzesi olarak dizayn edileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bakanlığa yazı yazmıştık. Kanlı Tabya Harp Tarihi Müzesi olacak. Orada simülasyonlu, ışıklı, gösterişli ve sesli savaş anlatılacak. Kanlı Tabyanın şuan müteahhit tarafından restorasyonu yapılıyor. Restorasyon çalışmalarında top mermileri çıktı. Kanlı Tabya yaşayan bir tarih. Burası Kars turizmine kazandırılırsa turizm farklı bir ivme kazanmış olacak. Ayrıca Kars halkı tarihe daha bilinçli yaklaşacak. Harp Tarihi Müzesi aynı zamanda bir eğitim müzesi olarak Kars'a hizmet verecek.''

Doğanay, Kanlı Tabya'nın temizlik ve restorasyon çalışmalarının toplam 1 milyon 244 bin liraya mal olacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ercüment Daşdelen

Yayıncı: Muharrem Aksakallı
Kaynak: AA