Lavrov, Suriye Muhalefetini Moskova’ya Bekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye muhalefetini önümüzdeki hafta Moskova’da konuk edeceğini açıkladı.

Vietnam Dışişleri Bakanı Fam Bin Min ile Moskova’da biraraya gelerek iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasında önümüzdeki yıla ilişkin işbirliği programını imzalayan Sergey Lavrov, görüşme bitiminde düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye konusunda açıklamalarda bulundu. Suriye muhalefetinin bu hafta Moskova’ya gelmesinin planlandığını fakat muhalefetin bazı gerekçelerle bu ziyareti önümüzdeki haftaya ertelediğini belirten Sergey Lavrov, “Moskova’da Suriye muhalefeti ile yapacağımız bu görüşmenin, Suriye’de şiddetin durmasına katkıda bulunmasını umut ediyorum” dedi.

Cenevre konferansı sonuç bildirgesinin Suriye’deki krizin askeri yollarla çözümüne karşı çıktığını vurgulayan Lavrov, “Maalesef birileri Cenevre konferansından farklı yorumlarla gerçeği yansıtmayan sonuçlar çıkarmaya çalışıyor. Ben bu konferansın sonuçlarını çarpıtmaya çalışanları dürüst olmaya çağırıyorum” dedi.

Önümüzdeki günlerde Paris’te yapılacak Suriye Dostları konferansına da değinen Lavrov, “Cenevre konferansı yapılmışken Paris’te böyle bir toplantıyı düzenlemeye bir lüzum görmüyorum. Ayrıca bu konferansa sadece dış muhalefet katılacağı için böyle bir toplantıdan Suriye lehine bir karar çıkacağını sanmıyorum. Dolayısıyla Rusya bu konferansa katılmayacak” dedi.

Rusya’nın Suriye’deki krizin barışçıl yollarla çözümü için tüm siyasi güçler arasında diyalog görüşmelerinin bir an önce başlamasını istediğini belirten Lavrov, “Tüm Batılı müttefiklerimizden de Suriye’de ister hükümet, isterse de muhalefet olsun her iki tarafa şiddeti durdurması için baskıda bulunmaya çağırıyoruz. Hedef bu karşı güçleri diyalog masasına oturtmak olmalıdır” dedi .
Kaynak: İHA