Bakan Zafer Çağlayan, YASED’in Toplantısına Katıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının ilk çeyreğinde ihracat rakamlarının arttığını ifade ederek, Türkiye’nin 3’ncü ve 4’ncü çeyrekteki büyümesini hızlandırarak büyüme hedefine ulaşacağını söyledi.

Bakan Zafer Çağlayan, Conrad Otel’de Uluslar arası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen teşvik sunumu toplantısına katıldı.

Toplantıda yeni teşvik sistemi ve yatırımlar ele alındı. Burada bir konuşma yapan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin çok sayıda başvuru dikkate alınarak düzenlendiğini ve özel sektörün yüzde 90’ı tarafından beğenildiğini söyledi.

Yeni teşvik sisteminin çok cömert bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Çağlayan,”Türkiye 2023 hedeflerine sahip bir ülke. Bugün Avrupa’da birçok ülke 10 gün Sonra ne olacağını bilmiyor. Dünyanın bazı ülkelerinde 10 dakika Sonra ne olacağı belli değil. Ve Türkiye bundan 10 yıl önce 10 dakika Sonra ne olacağını bilmeyen bir yapıdan bugün 12 yıl Sonrasını planlayan projeksiyon yapan bir yapıya dönüştü” dedi.

Yatırımların artması için yatırımcıların yıllar Sonrasını görmesi gerektiğini ve bu yüzden hükümet olarak çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Çağlayan, “Şimdi Türkiye 2023’de sadece idealleri değil stratejisini de ortaya koyarak devam ediyor. Ve bunları biz hangi zamanda nasıl yapacağımızı net bir şekilde ortaya koymuşuz. Ve 500 milyar dolar ihracat stratejisi Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektör tarafından hazırlanan biliyorsunuz TİM hazırladı ihracat stratejisi Yüksek Planlama Kurulu tarafından karar bağlandı. Devletimizin hükümetimizin milli bir hedefi haline geldi. Dolayısı ile Türkiye’nin 2023’e erişmesi sadece bununla olmaz. Yeniz bir zihinsel bir değişimle dönüşümle yani yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürün ve ihracat yapısına, mal ticareti ile birlikte önemli bir hizmet ticaretine ve yapısına, diğer yanda da Türkiye’deki ithal etmek zorunda kaldığımız oysa ülkemizde yapabileceğimiz yatırımları ülkemize çekebileceğimiz yeni bir stratejiye ihtiyacımız vardır. Bundan dolayı yeni teşvik sistemini sil baştan gerek bugünün gerekse yarının ihtiyaçlarına cevap verecek olan bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyordu” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, 28 aydır ihracatın sürekli arttığını ifade ederek, şunları söyledi; “Dünyada başka bir ülke ne kadar Türkiye’ye benziyor değerlendirmesini siz yapın. Türkiye Son 10 çeyrektir büyüyen bir ülke.Neye rağmen. 2008 küresel krizine rağmen. Neye rağmen. İhracatımızın yüzde 40’nı yapmış olduğumuz AB’deki yaşanan dar boğaza, ihracatımızın yüzde 25’ini yaptığımız Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ekonomik ve siyasi krize rağmen bunu gerçekleştiriyoruz. Türkiye artık ihracatla büyüyen bir ülke oldu. Elimizdeki rakamlar bunu güçlendiriyor. 2011’in Son iki çeyreği ve 2012’in ilk çeyreği dün açıklanan veriler direkt net ihracat katkısı ile elde edilen büyüme verileri. İlk çeyrekte biz yüzde 3.2 büyürken AB küçüldü. Ve ihracatın bu büyümeye katkısı tam 4.5 puan. Tekrar söylüyorum. Biz ihracatımızı ilk 6 ayda 5 aylık TÜİK verileri dün açıklandı. Bakın 6 aylık ihracatımızın gelmiş olduğu rakam 73 milyar dolar. Geçen yıla oranla nedir artış diye baktığımız da yüzde 11.3. Bunu biraz keyif alarak anlatıyorum.”

Türkiye’nin ilk 6 ayda, geçen yılın ilk 6 ayına göre ihracatını yüzde 11.3 büyüttüğünü anlatan Çağlayan, “Nasıl bir yumuşak iniş yaptığımızı çok fazla yolcuları sıkıntıya sokmadan, mürettebatı sıkıntıya sokmadan uçağı Son derece iyi bir şekilde inişe geçirdiğimizi hepimiz gördük. Çünkü Türkiye dünyadan bağımsız kalamaz. Bu gösteriyor ki bizim ikinci çeyrek büyümemiz de ilk 6 aydaki ihracatımıza dayalı olarak bizi üzmeyecek. Bizi yormayacak bir rakam olacak. Ve ümit ediyorum ki 3. Ve 4. Çeyrekte büyümemiz biraz daha hızlanacak. Türkiye ilk 6 aydaki ihracat performansı ile orta vadeli program hedefi olan 148.5 milyar dolar hedefini çok rahat bir şekilde yakalayacak. Çok ekstra şeyler olmasa bunu söylüyorum. Yine ilk çeyrekteki yüzde 3.2’lik büyüme ihracattaki büyüme 3. ve 4’üncü çeyrekteki büyüme hızının biraz daha artırılması ile beraber ümit ediyorum ki büyümede orta vadeli program hedefi olan yüzde 4’ün üzerine olabilecektir” şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA