Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklama Yaptı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yüzde 3.2'lik büyüme rakamı benim için sürpriz olmadı, 3.2 büyüme ilk çeyrek için benim beklentim dahilinde idi.

Bugün açıklanan veriler Türkiye ekonomisinin 10 çeyrekten beri kesintisiz büyüdüğünü gösteriyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 3.2'lik büyüme rakamını değerlendirdi. Çağlayan, yüzde 3.2'lik büyüme rakamı kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, 3.2 büyümenin ilk çeyrek için kendisinin dahilinde olduğunu söyledi.

Çağlayan, "Bugün açıklanan veriler Türkiye ekonomisinin 10 çeyrekten beri kesintisiz büyüdüğünü gösteriyor. Son 10 çeyrekte büyüme ortalaması yüzde 8'in üzerinde. Bunda dış ticaretin önemli bir payı var. 2012 yılının ilk altı ayında ihracatımızın gösterdiği performans bunun kanıtı. İhracatın büyüme üzerindeki pozitif etkisini çok net bir şekilde görmeye başladık" dedi.

Çağlayan, ihracatın büyüme üzerindeki pozitif etkisinin çok net bir şekilde görülmeye başladığını belirterek, ihracatın büyüme üzerindeki etkisinin aslında geçen yıl üçüncü ve dördüncü çeyreğinden itibaren görülmeye başlandığını ve net ihracatın Türkiye büyümesine katkısının yaklaşık 4.5 puan olduğunu söyledi.

"Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracat lokomotif görevini üstlenmiştir" diyen Çağlayan, "Çünkü ihracatımız Son 28 aydır sürekli yükseliyor. Dünya küçülürken, ihracat yaptığımız Avrupa pazarlarında ciddi daralma yaşanırken, ihracatımızda Avrupa'nın payı düşerken Türk ihracatının yüzde 10'dan fazla büyümesi önemlidir. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve bizlerin yapmış olduğu uluslararası temasın meyvelerini topladığımızın net bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Büyümede Türkiye ekonomisinin göstermiş olduğu performansın Son derece önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, dünya ekonomisi içinde Türkiye ekonomisinin artan bir performansı olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, dünyadaki krize adeta meydan okurcasına ihracat odaklı büyüme gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu bildirerek, Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 8.5'lik bir büyüme gerçekleştirdiğini ve buna karşılık AB'nin büyümesinin yüzde 1.5 olduğunu anlattı. Çağlayan, "Türkiye eğer geçen yıl Avrupa Birliğini 28. üyesi bir ülke olsaydı, AB yüzde 1.5 değil, yüzde 1.8 büyüyecekti. 2011 yılında yüzde 8.5 büyüme gerçekleştiren Türkiye ekonomisinin 2012 yılında hızla soğuyacağına yönelik beklenti mevcuttu. Ancak, Hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizin topyekün koordinasyon içinde almış olduğu tedbirlerle 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3.2 oranında büyüme gerçekleştirdik" dedi.

Orta vadeli program hedefinde 2012 yılı için büyümeyi yüzde 4 olarak öngördüklerini belirten Çağlayan, Türkiye'nin mevcut küresel gelişmelerde 2012'de yüzde 4 lük bir büyümeyi yakalamasını bir başarı olarak gördüğünü ifade etti.

Çağlayan, her zaman ben Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi gerektiğini düşündüğünü bildirerek, Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde büyümeye ihtiyacı olduğunu ve böylelikle 2023 hedeflerine daha rahat ulaşabileceğini ifade etti

Kaynak: İHA