Heyelan Tehlikesinden Dolayı Boşaltılan Evlerine Geri Döndüler

Sakarya’nın Akyazı ilçesi Kayabaşı köyünde heyelan mağduru olan Yıldıztaş ailesi, verilen tüm raporlara rağmen gerekli çalışmanın yapılmamasından dolayı 3 yıl aradan sonra yeniden heyelan bölgesi ilan edilen evlerinde yaşamaya başladı.

Akyazı ilçesine bağlı Kayabaşı köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelanın ardından Murat Yıldıztaş’a ait 3 katlı ev hasar gördü. Heyelanın ardından Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede Yıldıztaş’ın evi ve 26 dönüm arazisinin olduğu alanın heyelan tehlikesi altında olduğu ve evde oturmasının sakıncalı olduğu raporu verildi.

Raporda ayrıca, Yıldıztaş’ın arazisi ve evinin olduğu bölgenin Yapı ve İkamete Yasaklı Afet Bölgesi olduğuna karar verildi.

Bunun üzerine evinden çıkarılan Yıldıztaş, Köy Tüzel Kişiliğine ait kullanılmayan lojmana taşınarak burada yaşamaya başladı.

Yıldıztaş sahip olduğu arazinin Yapı ve İkamete Yasaklı Afet Bölgesi ilan edilmesinden dolayı kendisine Köy Tüzel Kişiliğine ait bir yer verilmesi için girişimlerde bulundu.

Yıldıztaş’ın heyelan bölgesi olan arazisinin yerine başka yerden bir arazi verilmesi için toplanan Köy İhtiyar Heyeti, Yıldıztaş’a bir arazi veremeyecekleri kararına vardı.

Heyelan bölgesi olduğu için ev ve arazisini kullanamayan ve takas usulü ile başka bir arazi alamayan Yıldıztaş, lojmanda yaşamaya devam ederken bu kez Köy Muhtarı Mehmet Oral lojmanın işgal edildiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

Mahkeme, Murat Yıldıztaş’ın Köy Tüzel Kişiliğine ait olan lojmanı usulsüz şekilde işgal ettiğine karar vererek, lojmanın boşaltılmasını istedi. Tüm bunların üzerine Akyazı Mal Müdürlüğü’de Yıldıztaş’ın 1 yıl 7 ay 20 gün boyunca lojmanı izinsiz kullandığını belirterek bu sürenin toplam kira beledi olan bin 665 TL'yi ödemesini istedi.

Yaşadıklarının ardından başvurmadık resmi kurum bırakmayan Yıldıztaş, tüm kurumlardan olumlu raporlar almasına rağmen, kendisine arazi verilmesi konusunun Kayabaşı Köyü İhtiyar Heyetinde olmasından dolayı dışarıda kaldı.

Murat Yıldıztaş bütün yetkililere yazdığı dilekçelere rağmen sonuç alamadığını belirterek şöyle konuştu: “Benim mağdur olduğum belgelerle ortada. Konuyu Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar’a arz ettim. Konuyu şu anda görevde olan muhtara iletti. Muhtar benim ev yapmaya yerim olduğunu belirterek bana yardımcı olmadı. Ancak, benim heyelan bölgesinde yer alan ve kullanılmayan arazim dışında bir yerim yok. Muhtar bana olan kişisel husumetinden dolayı önüme taş koyuyor. Kullanılmayan lojmandan dahi mahkeme kararı ile beni çıkartarak sokağa attı. Seçimlerde ona oy vermediğim için bunları yaptığını düşünüyorum.” Lojmandan çıkarılmasının ardından heyelan tehlikesi yaşanan ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yapı ve İkamete Yasaklı Afet Bölgesi ilan edilen evine geri döndü. Konuyu Kaymakamlığa da bildiren Yıldıztaş, Kaymakamlıktan kendisine evinde oturması durumunda güvenlik güçleri tarafından zorla çıkarılacağının söylendiğini ifade etti.

Yaşadığı trajikomik olaydan dolayı büyük sıkıntı çeken Yıldıztaş, şunları söyledi: “2009 yılında heyelandan sonra başıma gelmedik kalmadı. Heyelandan dolayı kullanılamaz hale gelen arazimin karşılığında bir yer verin diyorum verilmiyor. Devletin lojmanından mahkeme ile çıkarılıyorum. Kendi evime girip orada oturmak istiyorum jandarmanın gelip zorla çıkaracağı söyleniyor. Ne yapacağımı bilmez bir haldeyim.”
Kaynak: İHA