Aksaray'da Çiftçilere Damızlık Gebe Düve Dağıtıldı

Aksaray'da Hamidiye-Alaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 40 ortağına 6’şar olmak üzere 240 baş damızlık gebe düvenin dağıtımı düzenlenen törenle yapıldı.

Hamidiye-Alaca Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, uzun Yıllar Sonra hayallerine kavuştuklarını belirterek, “Bu dağıtım işsizlik için çözüm demektir. Bu dağıtım 40 aileye ekmek ve iş kapısı demektir. Kişilere kendi geçimleri temin etmek için önemli bir fırsattır” dedi.

Hasan Kurt, dağıtılan hayvanlar sayesinde, hayvan sahiplerinin aylık ortalama 2 bin lira para kazanacağını ifade etti.

Törende konuşan ve dağıtımın sektör adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök, yerinde istihdamın bu dağıtımlarla mümkün olduğunu dile getirerek, “Allah devletimizden razı olsun” diye konuştu.

AK Parti iktidarıyla tüm sektörlerde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden AK Parti Aksaray İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Aksaray’da 48 tarımsal kalkınma kooperatifinin desteklendiğini aktardı. Şehirde günlük süt üretiminin birkaç yıl önce 180 ton olduğunu, ancak şimdi bu rakamın 600 tonlara ulaştığını anlatan Yıldırıcı, “Bunu iyi anlamamız lazım. Aksaray’da günde 600 ton süt üretiliyor. Aksaray'ımız hızlı bir gelişme içinde. Bu hayvanların her biri birer fabrikadır” diye konuştu.

Tarım Müdürü Recep Öztorun ise yaptığı açıklamada, Hamidiye-Alaca’nın hayvancılık konusunda Aksaray’ın en tecrübeli bölgelerinden biri olduğunu ve Aksaray’da 2003’ten bu yana tarımsal kooperatiflerin gelişmesi için önemli gayretler sarf edildiğini söyledi.

2005 yılında Aksaray’da 74 bin büyükbaş, 225 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu söyleyen Öztorun, “Bugün büyükbaş hayvan varlığımız 180 bine, küçükbaş hayvan varlığımız ise 600 bine ulaştı. Şehrimizde 49 kooperatif yatırım programına alındı ve 48’ine destek sağlandı. Tüm kooperatiflerimizin 3 bin 268 ortağına bugüne kadar 8 bin 300 büyükbaş hayvan dağıttık” dedi

Vali Vekili Abdülkadir Demir ise, dağıtılan hayvanların her birinin birer fabrika olduğunu ifade ederek, “Bunlar süt, et ve yavru üretiyor, istihdam sağlıyor. Bundan iyi fabrika olur mu?” dedi.

Demir, bir dönem köylerden şehirlere göç olduğunu belirterek, “Köyler terk edilip şehirlere gelindi ve orada asgari ücrete mahkum olundu. Sonrasında köylere dönüş başlandı. Köylerimiz güzelleşti güzelleşmeye devam ediyor.” Konuşmaların ardından protokol mensupları temsili olarak bazı kooperatif üyelerine hayvanlarını teslim edildi .
Kaynak: İHA