Rodin'in Büstü Kamyon Kasasından Çıktı

Fransız heykeltıraş Auguste Rodin'in 13 yıl önce Gueret Sanat ve Arkeoloji Müzesi'nden çalınan büstü, bir antikacının kamyonunda bulundu.

Rodin'in sevgilisi Camille Claudel imzasını taşıyan Auguste Rodin büstü, Fransa 'daki bir müzeden çalındıktan 13 yıl sonra Lyon 'daki bir antikacının kamyonunda bulundu.

1999 'da Guéret Sanat ve Arkeoloji Müzesi 'nden çalınan sekiz kilogram ağırlığındaki büste bir milyon Euro değer biçiliyordu. Gerek pahada gerekse yükte ağır büstün nasıl çalındığı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Lyon bölgesinde yapılan soygunlarla ilgili olarak izlemeye alınan antikacı Loire bölgesinde gözaltına alındı. Rodin'in sevgilisi Camille Claudel tarafından yapılan 58.5 cm yüksekliğinde ve yaklaşık 8 kilo ağırlığındaki büstün 1.3 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Fransız polisi, birkaç haftadır gizlice takip ettiği antikacının kamyonunda Rodin heykeliyle karşılaşınca önce bir anlam veremedi. 50 'li yaşlarında olduğu tahmin edilen şüpheli, Lyon bölgesinde son dönemde gerçekleşen hırsızlık olayları nedeniyle polis tarafından takip ediliyordu. 19 Haziran 'da tutuklanan antikacının kamyonunda ve evinde Rodin büstünün yanı sıra pek çok sanat eseri bulundu. Çalıntı sanat eserleri konusunda uzmanlaşan Fransız yetkililer antikacının benzersiz koleksiyonunu inceliyor. Rodin büstü ise, Camille Claudel 'in imza attığı ender eserler arasında gösteriliyor.

Gueret Sanat ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Catherine Wachs-Genest, büstün 13 yıl sonra bulunmasını mucize olarak niteledi.

CLAUDEL-RODİN AŞKI FİLME KONU OLDU
Camille Claudel ile Auguste Rodin arasındaki tutkulu ilişki 1988 yılında Bruno Nuytten tarafından filme alınmış ve Camille 'i Isabelle Adjani, Rodin 'i ise Gerard Depardieu canlandırmıştı.

Rodin'in öğrencisi, esin kaynağı ve modeli olan Claudel, 50'den fazla eser vermiş, ancak çok azına imza atmıştı.

Claudel, 30 yıl akıl hastanesinde kaldıktan sonra 19 Ekim 1943'te yaşamını yitirmişti.