Erzurum'da ''Gıda Güvenliği'' Semineri

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından, ''Gıda Güvenliği'' semineri düzenlendi.

ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, meclis salonunda düzenlenen seminerin açılış töreninde yaptığı konuşmada, gerek tüketicinin bilinçlenmesi, gerekse ülkelerin gıda yasalarını güncellemeleri sonucunda, gıda güvenliği konusunda çok önemli değişimler yaşandığını ifade etti.

Gıda kaynaklı hastalıkların, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamileler başta olmak üzere insan sağlığı üzerinde ciddi bir tehlike oluşturduğunun altını çizen Akal, şunları söyledi:

''Bunun sonucunda, insanların sağlığını ve hayatını kaybetmesinin yanı sıra, yapılan sağlık harcamaları da büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Gıda güvenliği programlarının uygulanmasıyla bu tehlikeler en aza indirilerek, meydana gelen hatanın nereden kaynaklandığı ve çözümü bulunabilmektedir. Halka güvenli gıdanın sunumu, otoritelerin sorumluluğunda olmasına karşın, güvenli gıdanın üretimindeki öncelikli görev, hem gıda hammaddesi, hem de gıda ve içecek üreticilerine düşmektedir.''

Son dönemde güvenilir gıda üretimi ve tüketimiyle ilgili toplumda ciddi endişeler yaşandığını ve gıda güvenliğine ilişkin kamuoyu duyarlılığının gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Akal, tüketicinin bilinç düzeyi arttığı oranda, tüketici haklarına saygılı, ucuz, kaliteli mal ve hizmet talep edildiğini vurguladı.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya ile öğretim üyesi Doç. Dr. Güzin Kaban, gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimi konularında bilgi verdi.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Yayıncı: Muharrem Aksakallı
Kaynak: AA