Pasok, Protestoların Merkez Üssü Sintagma'da Miting Yaptı

Sosyalist PASOK partisi lideri Evangelos Venizelos, yaklaşık 2,5 yıldır ekonomik krize karşı yapılan gösteri ve protestoların merkez üssü kabul edilen Atina’daki Sintagma Meydanı’nda büyük mitingini yaptı.

Pasok, Protestoların Merkez Üssü Sintagma'da Miting Yaptı
Parlamentonun da bulunduğu meydanda dün akşam yaptığı konuşmada kararsız seçmenleri ikna etmeye çalışan Venizelos, "Buradan Yunan halkına, ekonomik geleceğine dair güven ve garanti mesajı gönderiyoruz." dedi.

Yunanistan'da yarın yapılacak kritik erken genel seçimler öncesi Sintagma Meydanı'ndan yüzde 20 civarındaki kararsız seçmene seslenen Venizelos, “Hep birlikte Yunanistan’ı ayakta tutmak için tereddütlerine rağmen onları yanımızda görmek istiyoruz.” dedi.

Mitingde, “Başarabiliriz, vaat ediyoruz, garanti ediyoruz.” cümlesini sık sık tekrarlayan Venizelos, vergilerin aşamalı olarak azaltılacağı sözünü verdi. PASOK lideri, AB ve IMF ile birlikte uygulanacak ekonomi programının 2 yıldan 3 yıla çıkarılması için mücadele edileceğini belirtti.

Venizelos, Mayıs 2010’da AB ve IMF ile ekonomik krizle mücadelede kredi anlaşmasına (memorandum) imza atan PASOK hükümetinin, programdan çıkış ve ekonomik krizden tam olarak kurtulma konusunda ülkeyi maceraya sokmayacak en realist ve uygulanabilir önerilerde bulunduğunu ifade etti.

PASOK üye ve sempatizanlarını sandıkların kapanacağı ana kadar mücadele vermeye davet eden Venizelos, Avrupa’ya inanan vatandaşların oy kullanmadan önce son ana kadar düşündüklerini, ancak ibrenin PASOK’tan yana olmasından ötürü iyimser olduğuna dikkat çekti. 2009’da PASOK’a yüzde 44’lük zafer veren geleneksel PASOK seçmenine de seslenen Venizelos, pazar günü her bir Yunan ailesi tarafından yaşam, güven, gelecek, Euro’da kalıp kalmama ve eğer maceralara girersek ülkenin iflas edeceğinin değerlendirileceğini vurguladı. Venizelos, hangi hükümetle haziranda maaş ve emekli maaşları, okul ve hastane harcamaları ile vatandaşın mevduat hesaplarının garanti edilebileceği sorusunu yöneltti. PASOK lideri, Fransa’da François Hollande’ın kazanmasını temenni ettiklerini de söyledi.

Pazar akşamı sandıktan çıkacak hükümetin Avrupa yanlısı olması gerektiğini, bunun da Yunan halkının büyük çoğunluğunun istediği gibi PASOK’un ilk parti olacağını savunan Venizelos, Neo Nazi faşist Altın Şafak örgütü ile diğer aşırı sağ partileri ima ederek, “Buradan hep birlikte haykırıyoruz: Yunan toplumunun faşistleştirilmesine hayır! Neo Nazi taraftarları ile diktatörlük nostaljisi duyanların meclise girmelerine hayır diyoruz.” ifadelerini kullandı. Seçimlerde sağ partilerin yasa dışı göçle mücadele konusunda kullandıkları sert söylemin aksine dikkatli mesajlar veren Venizelos, Yunan vatandaşlarına güven ve güvenlik mesajı gönderdiklerini söyledi.

Yasa dışı göçmenlere onurlu şekilde davranılacağını belirten Venizelos, kaçak göçle mücadeleyi Avrupa çerçevesinde organize ve sonuç alıcı şekilde yapacaklarını söyledi.

Samaras’ı televizyonda tartışma programına çıkması için defalarca davet ettiğini ancak YDP liderinin ‘gizlendiğini’ ve diyalogdan köşe bucak kaçtığını belirten Venizelos, Samarası’ın 2009’da partisinin nasıl bir ülke teslim ettiğine ilişkin bir kelime değerlendirme bile yapmadığını vurguladı. Yunanistan’ın geçmişin ne Arnavutluğu ne de Arjantin ve Kolombiya’sı olmayacağını vurgulayan Venizelos, ekonomik kriz ile memorandumdan çıkış için geri sayımın başladığı bir ortamı bırakıp gitmeyeceklerini söyledi.

PASOK’UN BÜYÜK MİTİNGİNDEN NOTLAR

-Yorgo Papandreu’dan 19 Mart’ta PASOK liderliğini devralan Evangelos Venizelos (55), ilk defa Atina’da halka seslendi. -PASOK hükümetinin art arda AB ve IMF ile mutabakat halinde hayata geçirdiği acı reçeteye isyanın merkezi Sintagma Meydanı’nda büyük mitingini yapması ‘büyük cesaret’ şeklinde yorumlandı.-Polis, olası provokasyonlara karşı geniş güvenlik önlemi aldı. Mitingde herhangi bir olay yaşanmadı.-PASOK’un iktidara geldiği 2009 seçimlerine göre katılımın belirgin şekilde az olduğu görüldü.

Mitinge katılanların çoğunluğunun orta ve ileri yaştaki PASOK taraftarları olduğu görüldü.

Gençler, en önde yerlerini aldı.-Dünyanın dört bir yanından gazeteciler, tepkilerin odağındaki PASOK’un son mitingini takip etti.-Sakin bir şekilde mitingin başlamasını bekleyen vatandaşları coşturmak için Yunan halk müziğinin sevilen şarkıları dinletildi. Yaklaşık 2 buçuk yıldır molotof, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve polis ile eylemcilerin koşuşturmalarıyla inleyen meydan, ilk defa olaysız bir toplantıya ev sahipliği yaptı. -PASOK lideri Venizelos’un kürsüye gelmesiyle birlikte meydan konfeti yağmuru altında kaldı.-PASOK gençleri, meşale ve sloganlarla ‘hala ayaktayız’ mesajı verdi. -Mitingi eski başbakan ve PASOK eski lideri Yorgo Papandreu da izledi. Papandreu'ya yoldan geçen bisiklitli bir kişinin laf atması, kısa süreli gerginliğe sebep oldu. -1992, 1996 ve 2000 yıllarında düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda şampiyon olan Arnavutluk doğumlu Pirros Dimas'a sevgi gösterilerinde bulunuldu. Dimas'ın PASOK'tan milletvekili seçilmesi kesin gözüyle bakılıyor .