Binlerce Kişi Şemmame’yi Bir De Gabonlu Nadia’dan Dinledi

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları kapsamında 18 ülkeden 70 öğrenci Malatya İnönü Stadyumu’nda sahneye çıktı.

Binlerce Kişi Şemmame’yi Bir De Gabonlu Nadia’dan Dinledi
Yaklaşık 20 bin kişinin izlediği etkinlikte dünyanın farklı yerlerinden gelen çocuklar, sevgi dili Türkçeyle şiir ve türküler seslendirerek izleyicilere doyumsuz bir akşam yaşattı. Iraklı Geylan uzun havayla izleyicileri duygulandırırken Bangladeşli Hanika ‘Gülüm benim’ parçasıyla binlerce kişiyi ayağa kaldırdı. Azerbaycanlı Esmaye ‘Mardin’ türküsüyle Anadolu ezgilerini stadyuma taşıyarak alkış aldı. Etkinliğin en dikkat çeken kısmı ise Gabon’dan gelen Nadya’nın Şemmame parçasını Kürtçe olarak seslendirmesi oldu. Nadya, tıpkı bir Anadolu insanı gibi eserin dizelerini okurken Kuzey Irak’tan gelen halk oyunları ekibi halay çekerek Gabonlu öğrenciye eşlik etti. Kenyalı öğrencilerin Mehmet Ali Birand taklidi ise seyircileri gülümsetti. Ünlü spikerinin renkli haberciliğini sahneye taşıyan Kenyalılar ayakta alkışlandı. Türkiye’nin tüm renklerini kente getiren Türkçe’nin çocukları potpori şeklinde sundukları halk oyunları ile gönülleri fethetti. Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi'nin ev sahipliğini üstlendiği, Rahime Batu Koleji Mezunları Derneği ve Manas Evleri'nin düzenlediği organizasyona katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da Türkçe gönüllüsü öğrencilere hediyeler verdi. Kılıç, burada yaptığı konuşmada, Türkçe Olimpiyatları'nın önemini vurgulayarak, "Onlarca farklı ülkenin genç kızlarına, delikanlılarına sadece Türkçe'yi değil, sevmeyi, sevginin dilini, gönül dilini öğreten öğretmen kardeşlerimizi yürekten kutluyorum" dedi.

Kentin sıra dışı bir gece yaşadığının altını çizen Bakan Kılıç, "Güzel günün finalini Türkçe Olimpiyatları'nda dünyanın onlarca ülkesinden gelip sevgi diliyle Anadolu'ya seslenen genç kardeşlerimizle birlikte, bu güzel gecede sizlerle birlikte yaşamış olduk." diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları için yıllardır büyük emekler ortaya konduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti: "Büyük çabalar, büyük gayretler sarf edildi. Ama bütün bu emeklerin en büyüğünü, en fazlasını, çilenin en ziyadesini çekenler genç öğretmen kardeşlerimiz oldu. Annelerinden babalarından uzakta, kendi memleketlerinden, coğrafyalarından uzakta, onlarca farklı ülkenin genç kızlarına, delikanlılarına sadece Türkçe'yi değil, sevmeyi, sevginin dilini, gönül dilini öğreten öğretmen kardeşlerimizi yürekten kutluyorum. Bize gösteri sunan bu genç kardeşlerimize de inşallah insanlık onlara emanet. Gelecekleri aydınlık olsun."AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocukları kutlayarak, "Ne iyi ettiniz de dünyayı buraya getirdiniz." diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da "Tüm dünyaya Türkçe'yi konuşturan yüreklere çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Dünyanın barışa ve kardeşliğe ihtiyacı var. Çocuklarımız bu ateşi dünyanın dört bir tarafında yaktılar." dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise eşsiz etkinlikte payı olan herkesi kutladığını kaydetti.

Etkinlik, "Yeni Bir Dünya" şarkısının hep bir ağızdan söylenmesi ile sona erdi. Bakan Kılıç, Türkçe Olimpiyatları'nın koordinatörü Yakup Öztürk'e plaket verdi. Malatya Aktif İşadamları Derneği Başkanı Muzaffer Erşan da Kılıç'a kayısı takdim etti. Etkinlik, havai fişek gösterileriyle sona erdi .