TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti Kosova'da

Bugün Priştine'de Kosovalı liderlerle görüşen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin elindeki bütün imkânlarını Kosova'nın geleceği için paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti Kosova'da
2 günlük Kosova ziyareti kapsamında Kosovalı liderlerle ayrı ayrı temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, ilk olarak Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga tarafından kabul edildi. Samimi hava içinde geçen görüşmede iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkiler mükemmel olarak değerlendirildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, daha sonra Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi tarafından kabul edildi. Görüşmede iki ülke parlamentosu arasındaki ilişkilerin, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınmasında önemli rol oynadığına vurgu yapıldı.

TBMM heyeti, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi tarafında da kabul edildi. Görüşmelerde Kosova liderleri, Kosova'ya her alanda verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini ifade ettiler.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır, Kosova'ya ilk defa Türkiye Dışişleri Komisyonu'nun ziyaret gerçekleştirmekte olduğunu belirterek bu açıdan ziyareti çok önemsediklerini kaydetti.

Bozkır, "Parlamenter diplomasi, dünyada birçok ilişkinin önüne geçmiş vaziyette. Ama Kosova ve Türkiye birbirini iki devlet olarak gören unsurlar değildir. Kosova bizim için dost, kardeş ve çok önemli bir ülkedir. Türkiye elindeki bütün imkânları Kosova'nın geleceği içinpaylaşmaya hazırdır. Kosova'nın bütün dünyada BM tarafından tanınan bir ülke olması ile NATO ve Avrupa Birliği'ne üye olması, Türkiye'nin önceliğidir ve Türkiye ekonomik açıdan da işadamlarıyla, devletiyle buradadır" şeklinde konuştu

TBMM Dışişleri Komisyon başkanı Volkan Bozkır, Kosova'da yaşayan Kosova vatandaşı soydaşlarımızın Türkiye ve Kosova arasında bir köprü olduğunu ve onların burada daha mutlu olması, daha fazla demokratik yapılar içinde yer almasının kendilerini çok memnun edeceğini kaydederek "Temaslarımızda, Kosova'daki soydaşlarımızın Anayasa tarafından tanınan kontenjanlarından daha fazla imkâna sahip olması ve kimlik kartlarında Türkçe'ye yer verilmesi, Türkçe eğitimin geliştirilmesi, buradaki öğretmenlerinsorunlarının düzeltilmesi ve buradaki soydaşlarımızın hak ettikleri Kosova toplumu içindeki yerini daha da geliştirmesini dile getirdik" ifadelerini kullandı.

Milletvekilleri ve Dışişleri Komisyonu üyeleri Burhan Kayatürk, Rifat Sait, Faik Tunay, Sinan Oğan, Büyükelçi Aydın Evirgen, Özel Kalem Müdürü ve Protokol Başkanlığı sorumlusu İzzet Anıl Turpçu'dan oluşan TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ve Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ile de ayrı ayrı temaslarda bulundu. Temaslarda Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da hazır bulundu .
Kaynak: İHA