Abd Halkı Savaşlarda Kaybettiklerini Anıyor

ABD Başkanı Barack Obama, dünyanın çeşitli yerlerindeki savaşlarda yaşamlarını yitirmiş ve yaralanmış Amerikalı askerlerin onuruna Arlington Ulusal Mezarlığı'ndaki ‘Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu.

ABD Başkanı Obama, ABD’de her yıl Mayıs ayının son pazartesi günü savaşlarda yaşamını yitirmiş Amerikalıların anıldığı gün olarak bilinen ‘Anma Günü’ etkinlikleri çerçevesinde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda düzenlenen anma törene katıldı.

Anma törenine Savunma Bakanı Leon Panetta ve askeri yetkililerin yanı sıra savaşlarda hayatını kaybedenlerin yakınları ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Anma törenin ardından gazilere ve asker ailelerine seslenen Başkan Obama, selefi George W. Bush tarafından başlatılan savaşlara atıfta bulunarak, “9 yıldır ilk kez Amerikalılar bir mücadele içinde değil ve Irak’ta ölmüyor. Savaşın kara bulutları altındaki on yıldan sonra, ufukta yeni bir gün ışığı görebiliyorum” dedi.

Öte yandan; 1 Kasım 1955 yılında başlayan Vietnam Savaşı’na ABD birlikleri 1963 yılından 1973 yılına kadar dahil olmuştu ve 58 bin askeri ölmüştü. 20 Mart 2003'de Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetlerinin askeri harekâtıyla başlayan Irak Savaşı’ndan, çekilme tarihi 31 Aralık 2011'e kadar 4 bin askeri öldü. Dönemin Başkanı George Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında ‘11 Eylül Saldırıları’ gerekçe gösterilerek 2001’in Ekim ayında başlatılan Afganistan Savaşı’nda ise bugüne kadar 2 bin asker hayatını kaybetti .
Kaynak: İHA