Siirt'te Veysel Karani'yi Anma Etkinliği

Baykan ilçesinde Veysel Karani'yi anma etkinliği düzenlendi.

Baykan'ın Ziyaret beldesinde düzenlenen anma etkinliği kapsamında çok amaçlı salonunda düzenlenen panelde, Veysel Karani'nin yaşadığı dönem ile anne ve peygamber sevgisi ele alındı.

Dicle Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nurettin Turgay, Peygamber sevgisini, Yrd. Doç. Dr. Abdülnasır Yiner, o dönemde kadının statüsünü, Yrd. Doç. Cevdet Epçaçan da anne kavramını, Yrd. Doç. Dr Şerif Demir ise Veysel Karani'nin hayatını anlattı.

Veysel Karani Türbesi'nin avlusunda düzenlenen etkinlikte de Dursun Ali Erzincanlı, Peygamber efendimize ait şiirleri yorumlarken, Grup Dergah Türkçe, Kürtçe ve Arapça ilahileri seslendirdi.

Vali Musa Çolak, burada yaptığı konuşmada, köklü bir geçmişe sahip olan Siirt'in, çok kıymetli kültürel değerleri de topraklarında barındırdığını söyledi.

Veysel Karani, İsmail Fakirullah, İbrahim Hakkı ve Sultan Memduh Hazretlerinin bu değerlerin önde gelen mimarları olduğunu kaydeden Çolak, bu büyük isimlerin Siirt'in tabii güzelliğine, manevi güzellikler kattığını bildirdi.

Önemli şahsiyetlerin, aynı zamanda kültürün zenginleşmesine de büyük katkı sağladıklarını ifade eden Çolak, şöyle dedi:

''Bilime, sanata ve edebiyata önemli eserler kazandırmışlardır. Siirt'in bu zengin kültürünü ortaya çıkartmak ve bunları bilimsel dokümanlar haline getirerek, kültür ve edebiyat hayatımıza kazandırmak amacıyla, bir dizi çalışmalar yapıyoruz. İnanç ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Siirt, daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla, kültür ve sanat çalışmalarına da ağırlık veriyoruz. Özellikle son 2 yıldır düzenlediğimiz uluslararası sempozyumlar, verilen konferanslar, edebiyatımıza kazandırılan eserler ve gerçekleştirilen diğer kültürel etkinlikler, Siirt'in tanıtımına büyük bir katkı yapmış ve yerli turistlerin ilgisini çekmiştir.''

Etkinlikler kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlar beldede stantlar açarken, ebru ve benzeri sanatsal sergilendi .
Kaynak: AA