Seyhan Ziraat Odası'ndan ‘Karpuz’ Uyarısı

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, şubat ayından bu yana pazarda sıkça rastlanan karpuzun yerli üretim olmadığını ifade ederek, bu ürünlerin her türlü kimyevi ilaç ve hijyen şartlarından uzakta yetiştirildiğini öne sürdü. Girmen, söz konusu karpuzların taşıdığı kalıntılarla da insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Seyhan Ziraat Odası'ndan ‘Karpuz’ Uyarısı
Bugün Türkiye’nin dört bir yanında pazarlarda satışa sunulan karpuzun, yerli üretim olmadığı uyarısında bulunan Girmen, komşu ülkelerin iklim avantajları ile yetişen bu ürünlerin sadece sınır illerinde tüketilmesi kaydıyla Türkiye’ye girişine izin verildiğini hatırlattı. Ancak, buna rağmen söz konusu ürünlerin sadece sınır kentlerinde değil ülke genelinde satışına tanık olduklarını belirten Girmen, "Sınır ticareti adı altında sınırsızca yapılan tarım ürünü ithalatının neden olduğu haksız rekabet ve gelir kaybı üreticiyi ve üretim dengelerimizi olumsuz etkileyecek” dedi.

Satışa sunulan karpuzların, her türlü kimyevi ilaç ve hijyen şartlarından uzakta yetiştirildiğini öne süren Girmen, bu ürünlerin taşıdığı kalıntılar nedeniyle de insan sağlığı konusunda ciddi bir tehdit oluştuğunu dile getirdi.

Girmen, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ülkemiz insanının sağlığını, denetimsiz ve bozuk şartlarda üretimden kaynaklanan taşıdığı zirai ilaç kalıntılarıyla tehdit eden, sınır ticareti koşulu ile yapılması gerektiği halde sınırsız miktarlarda bütün ülke pazarlarında satılan başta karpuz olmak üzere tarım ürünlerinin yurt içine girmesinin olumsuz sonuçlarını bir kez daha kamuoyuna ifade ediyoruz. Ülkemiz insanlarının tercihlerini ülkemizde yaklaşık 10 gün sonra hasadına başlanacak olan ve büyük bir kısmı iyi tarım ürünü sertifikalı olan yerli üretimden yana kullanmalarını arz ve talep ediyoruz.”
Kaynak: İHA