12 Eylül Darbesinde Ülkenin Dört Bir Yanında İşkence Yapılmış

12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulunacak.

12 Eylül Darbesinde Ülkenin Dört Bir Yanında İşkence Yapılmış
Ancak işkence iddialarıyla ilgili yapılan suç duyuruları konusunda il ve ilçe cumhuriyet savcılıkları, görevsizlik kararı veriyor.İşkence iddialarıyla ilgili Türkiye'nin dört bir yanından suç duyurusunda bulunuldu.

Cihan Haber Ajansı muhabirinin ulaştığı, Evren ve Şahinkaya hakkında işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili yetkisizlik ve görevsizlik kararı veren 59 il ve ilçe cumhuriyet savcılığı şunlar: "Afşin ilçesi, Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecek, Bartın, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Iğdır, İskenderun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karakoçan (Elazığ), Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nazilli (Aydın), Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Suluova (Amasya), Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van, Yerköy (Yozgat), Yozgat, Zonguldak." Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise savcılıkların; sanıklar ve diğer şüpheliler hakkında, delillere göre işkence, kötü muamele, işkenceyle adam öldürme, gözaltı ve işkence merkezlerinde kaybolma iddialarıyla ilgili soruşturma yapılabileceğini belirterek, müşteki ve müdahillerin bu suçlarla ilgili delilleri dosyalara sunmalarının faydalı olacağını ifade etti.

Ayrıca, 1982 ve 1961 anayasalarındaki düzenlemeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin yerleşmiş içtihatları ile bu içtihatların iç hukuktaki hukuksal değeri dikkate alındığında, kamu görevlilerinin faili olduğu, yaşam hakkının ihlali, işkence ve kötü muamele suçlamalarında hiçbir durumda zaman aşımı uygulanamayacağı ve af düzenlemesi yapılamayacağı vurgulandı. Bu kişilerle ilgili zaman aşımı kuralları işletilmeyerek, makul sürede davaların açılıp yargılamaların yapılması gerektiği belirtildi .