Balabanbey Kalesi Önünde Tören Düzenlendi

Bursa'nın Fethi'nin 686. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Balabanbey Kalesi önünde Balabanbey'i anma töreni düzenlendi.

Yıldırım Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Bursa'nın Fetih törenlerinin 686. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Balabanbey Kalesi'nde gerçekleştirilen törene, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve ilçe yöneticileri katıldı.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İlhami Oruçoğlu, Bursa'nın fethini anlatarak, Balabanbey Kalesi'nin nasıl fethedildiğini anlattı.

Yıldırım Belediyesi Başkanı Özgen Keskin de Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Bursa'da, tarihe adını altın harflerle yazdırmış birçok önemli padişahın Yıldırım'da yetiştiğini belirtti.

Bursa'nın kurtuluşunu tarihi birkaç olayı anlatarak özetleyen Keskin, şöyle konuştu:

''Osmanlı İmparatorluğu'nun kalesi olan Bursa, birçok padişah ve evliyaya da ev sahipliği yapmıştır. Osman Gazi tarafından 1303 yılında yaptırılan Balabanbey Kalesi Bursa'nın ilk fetih kalesidir. Bizler bu tür anma törenlerini laf olsun diye yapmıyor, tarihimizin önde gelen isimlerini yad ederek, bizler için önemini bir kez daha hatırlamak için yapıyoruz. Her yıl Bursa'nın kurtuluşunu ve Balabanbey'i, Balabanbey Kalesi önünde düzenlediğimiz etkinliklerle bu törenle anıyoruz. Bursa'nın kurtuluşunun 686. yılında sizlerle burada olmaktan gurur duyuyor, bu kaleye de adını veren Balabanbey'i rahmetle anıyorum.''

Bursa'nın fethi, mehter takımı ve kılıç kalkan ekibinin gösterileriyle renklenirken, törenin sonunda konuklara pilav ve meşrubat ikramında bulunuldu .