Heyet, Kültür ve Sanat Faaliyetleri Hakkında Bilgi Aldı

Avrupa Konseyi Kültür Uzmanları heyeti, Diyarbakır'da kültür ve sanat faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Türkiye'deki Kültür Politikası Ulusal Raporu'nun 2. taslak metninin hazırlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda bazı illeri gezen Robert Palmer başkanlığındaki 7 kişilik Avrupa Konseyi Bağımsız Kültür Uzmanları heyeti ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Onur Gözet ve Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Daire Başkanı Hakan Aytek, Vali Yardımcısı Mustafa Can başkanlığında Diyarbakır'da kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kamu kurumu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Heyet Başkanı Palmer, toplantıyla bir araya geldikleri için mutlu olduklarını, Diyarbakır'ın bölgenin kültür ve sanat merkezi olması temellerinin çok sağlam olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da gerek kamu kurumlarının gerekse sivil toplum örgütlerinin büyük bir özveriyle çalıştığını anlatan Palmer, ''Bundan dolayı bu etkinlikleri gerçekleştiren tüm herkesi yürekten kutluyorum ve bu gibi çalışmaların daha da artmasını temenni ediyorum'' dedi.

Can da toplantının kültür politikalarının belirlenmesi açısından önemli olduğunu, hükümetin uyguladığı programlarla kültür ve sanat alanında çok büyük değişiklikler yaşandığını belirtti.

Programlarla kültür sanat faaliyetlerinin belirli gruplara hitap eden bir faaliyetten öte, taşrada da farklı kesimden insanların ve dezavantajlı grupların ulaşabildiği bir hal aldığını vurgulayan Can, sosyal destek programlarıyla gençlere, çocuklara, kadınlara ve dezavantajlı kesime yönelik sanatsal ve kültürel faaliyetler kapsamında kurslar, dinletiler, gösteriler ve birçok etkinlik gerçekleştiğini bildirdi.

Tüm kurum, kuruluş, dernek, vakıf ve işletmelerin katılımıyla ''Diyarbakır Kültür ve Turizm Stratejisi ve Eylem Planı''nın hazırlandığını ifade eden Can, şöyle dedi:

''Katılımcı bir ruhla hazırlanan bu planla ilimizde ilgili tüm dinamiklerin sürece dahil edilmesi sağlanarak bir eylem planı oluşturulmuştur. Hükümetimiz tarafından cazibe illeri kapsamına alınan Diyarbakır'ın kültür, sanat ve turizm alanlarında hak ettiği yere ulaşması için Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında ayrılan ödeneğin 55 milyon liralık payı bu alanlarda ilimizin potansiyelinin geliştirilmesi için değerlendirilecektir. Diyarbakır bölgede yıl içerisinde en fazla kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan, ülkemizin ve dünyanın önemli sanatçılarını ağırlayan bir ildir. Bu açıdan Doğu'nun kültür sanat merkezi Diyarbakır'dır. Sadece ünlü sanatçıları ağırlayan bir kent değil, ayrıca birçok kültür ve sanat değerinin yetiştiği bir kenttir.' '