ABD, Pakistanlı Örgüt Liderinin Başına Ödül Koydu

ABD, Pakistan hükümeti ile olan ilişkilerini gerebilecek bir adım atarak, 2008 yılında 166 kişinin öldüğü Hindistan'ın Mumbai kentinde yapılan saldırının sorumlusu olarak gördüğü Pakistanlı terör örgütünün kurucusu Hafız Said'i bulana 10 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı.

Leşker-i Tayyibe Lideri Hafız Said'e konulan para ödülü, Adalet İçin Ödül isimli internet sitesinde ABD tarafından yayınlandı. Örgüt Lideri Said için ortaya konan ödül şimdiye kadar belirlenmiş en yüksek miktarlardan biri oldu. Taliban Lideri Molla Ömer için de daha önce aynı miktar belirlenmişti. Listenin en başında ise 25 milyon dolarlık ödülle Usame bin Ladin'den sonra El Kaide Lideri Eymen El Zevahiri bulunuyor.

Keşmir bölgesinin Hindistan'dan bağımsız olabilmesi için Pakistan tarafından desteklendiği iddia edilen Leşker-i Tayyibe isimli terörist grup, 80'li yıllarda Hafız Said tarafından kuruldu. Pakistan hükümeti, 2002 yılında ABD'nin baskısıyla örgütün yasa dışı olduğunu açıkladı ancak faaliyetlerini engelleme adına ciddi bir gelişme sağlayamadı. Said'in ülke içinde grubu açıkça yönettiği, halka hitap ettiği ve televizyon programlarına konuk olduğu biliniyor. ABD ayrıca Said'in yardımcısı olarak bilinen HafızAbdul Rahman Mekki için de 2 milyon dolar ödül koydu.

ABD'ye ait insansız uçaklarla Kasım ayında Afganistan sınırında yapılan hava saldırısında 24 Pakistanlı askerin ölmesinin ardından, ABD-Pakistan ilişkilerinin gergin olduğu şu günlerde ABD tarafından böyle bir adım atılmasının Pakistan tarafında ne gibi tepkilere yol açacağını önümüzdeki günler gösterecek. Pakistan hükümeti, ABD tarafından Kasım ayında yapılan hava saldırısına ülkedeki ABD üslerini kapatarak misilleme yapmıştı.

Pakistan Parlamentosu'nun ABD-Pakistan ilişkilerini yeniden gözden geçirmesiyle NATO ve ABD'ye ait ikmal malzemelerinin geçiş yollarının tekrar açılacağı konusunda ABD umutlandı. Üslerin kapanması ABD'yi daha masraflı olan bölgedeki alternatif geçiş noktalarına yönelterek sıkıntıya neden oldu. ABD'nin, Pakistan'ın geçişler için ödenen para miktarını artırmak istemesi ya da ABD tarafından "kaza" olarak nitelendirilen hava saldırıları için kesin bir özür beklemesi gibi taleplerini karşılayıp karşılamayacağışu an için belirsiz görünüyor .