Havsa Kaymakamı Demirtaş'ın Açıklaması

Havsa ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Külliyesinin restore edileceği bildirildi.

Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi ve kültürel değerlerin korunması için başlattıkları çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Demirtaş, Sokollu Mehmet Paşa tarafından, 1572 yılında Hersek Sancak Beyi iken ölen oğlu Kurt Kasım Bey için yaptırılan Sokollu Mehmet Paşa Camii ve Külliyesinin restorasyonunun yapılması için Kaymakamlıkça hazırlanan ''Mimar Sinan Eserleriyle Yaşıyor'' projenin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini söyledi.

Trakya Kalkınma Ajansı ile protokol imzalanmasının ardından restorasyon için ihaleye çıkılacağını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

''Protokol imzalandıktan sonra 16. yüzyıldan bugüne birçok onarım gören caminin restorasyonu için ihaleye çıkılacak. İhalesinin ardından restorasyon başlaycak. 641 bin liraya mal olacak restorasyon çalışması 18 ayda tamamlanacak. Ancak biz, projeyi daha erken bitirmek istiyoruz.

Proje kapsamında, caminin son cemaat yeri öncelikle aslına uygun olarak yapılacak. Daha sonra ise camide kısmi ve külliyedeki bazı eserler restore edilecek ve çevre düzenlemesi yapılacak. Proje tamamlanırsa, bölgemizin turizm alt yapısının geliştirilmesine de ciddi anlamda önemli bir katkı sağlamış olacak.

Bu proje, sadece bir restorasyon projesi olarak düşünülmemeli. Biz bu projenin başlaması ile birlikte tanıtımını da gerçekleştireceğiz. Bölgemizin tarihi külliyemizin tarihi ile ilgili çeşit konferanslar tanıtıcı etkinlik ve konferanslar düzenleyerek Havsa'mızı da mümkün olduğunca geniş bir platformda tanıtacak etkinlikler planlıyoruz.''

Demirtaş, bu projenin bizzat yazımını üstlenen Atatürk İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Tuğba Ünal'a da teşekkür etti .