Hiperbarik Tıp Merkezi'nin Açılışı Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde oluşturulan Hiperbarik Tıp Merkezi'nin açılışı yapıldı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, hastane bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin Muğla'nın ardından en uzun deniz kıyısı bulunan kent olduğunu söyledi.

Yörede, Gökçeada ve Bozcaada, Saros Körfezi ile Çanakkale Boğazı'nın bulunduğuna işaret eden Laçiner, ''Yöremizde dalış turizmi için deniz altında batıklar var. Bu anlamda dalış turizmi potansiyeli bakımından kentimiz çok iyi. Ama hem turizm hem de dalış turizmi, çok iyi sağlık tesisleri istiyor. Su altı hekimliği gibi birimlerin mutlaka olması gerekiyor. O nedenle burasının açılması çok önemli'' dedi.

Laçiner, merkez içinde yer alan basınç tankının da dalış turizmini olumlu yönde etkileyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ama tabii ki sadece dalış değil. Bölgemiz çok rüzgarlı. Özelikle lodos rüzgarlarında soba zehirlenmeleri yaşanabiliyor. Zehirlenmiş, öldü sanılan insanlar bu tank tedavisiyle hayata döndürebiliyor. Bu tankın hizmet vermesinde Koç Holding'in de büyük desteği oldu. Onlar olmasıydı burasını hizmete sokamazdık. Çanakkale'nin kapasitesinin üzerinde olan yatırımlar bunlar... Ama bunun gibi pek çok birimimizin olması lazım. Turizm sağlık olmayan yerde büyümüyor. Bu yüzden bu tarz yatırımlara daha çok ihtiyaç var. Çanakkale'de, bir yandan devlet hastanesi bir yandan üniversite hastanesi bu yatırımları yaparak sağlık alt yapısını kurmaya çalışıyor.''

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Coşar ise yaklaşık 1 yıldır kuruluş ve hizmet çalışması içinde oldukları Hiperbarik Tıp Merkezi'nin GATA ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ardından, Türkiye'de 3. yatarak tedavi hizmeti veren birim olduğunu bildirdi.

Coşar, 10 kişilik kapasiteli hiperbarik tankın acil olarak gelen karbonmonoksit zehirlenmesi, inme, işitme ve görme kaybı, vurgun gibi rahatsızlıkların yanı sıra infeksiyon ve iyileşmeyen yaralar gibi birçok kronik hastalığın tedavisinde kullanılacağını kaydetti.

Öte yandan törende, hastanenin yeni ek binası ile ek ameliyathanelerin açılışı da yapıldı.

Törene, Vali Vekili Alper Faruk Güngör, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Kepez beldesi Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.