Antalya Valisi Altıparmak'ın Açıklaması

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, belediyelerin okul yeri olarak tahsis ettiği arsalarla ilgili mülkiyet sorununun okulların yapımına engel olduğunu bildirdi.

Antalya Valiliği tarafından başlatılan, ''Her ilçeye anaokulu, her okula ana sınıfı'' kampanyası kapsamında hayırseverlerce yaptırılan iki anaokulu ve 6 ilköğretim okulunun bahçesine inşa edilen ana sınıfları hizmete girdi.

Hayırsever Ali Duru'nun 25 yaşında kalp krizinden ölen oğlu Alper Duru adına Konyaaltı ilçesinde yaptırdığı 8 derslikli anaokulunun açılışında konuşan Vali Ahmet Altıparmak, kampanyanın henüz bir yılını doldurmadığına dikkati çekti. Vali Altıparmak, kampanya çerçevesinde 35 protokol imzaladıklarını belirterek, bunlardan 8'inin açılışlarını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Okul öncesi eğitimin önemine işaret eden Altıparmak, ''Pedagoglar diyor ki 6 yaşına kadar zeka seviyesinin yüzde 70-80'i gelişir. Dolayısıyla okul öncesi eğitime ayrı bir önem vermemiz lazım'' dedi.

Hayırseverlerin eğitime önemli katkılarının bulunduğu illerin başında Antalya'nın geldiğini anlatan Altıparmak, iki yıllık görev süresinde eğitime katkı için hayırseverlerle 71 protokol imzaladıklarını kaydetti.

Buna karşın belediyelerin okul yeri olarak tahsis ettiği arsalarda mülkiyet sorunları nedeniyle bazı eğitim yatırımlarının durduğuna işaret eden Altıparmak, şöyle devam etti:

''Maalesef Antalya'da okulların yapılmasının önünde engel olanlar var. Kamu arsasına yapıldığı halde durdurulan inşaatlar var. Bunun içinde hukukçular da var maalesef. Bu insanları merhamete davet ediyorum. Merhameti olmayan okumuş insanın vereceği zarar, cahilden daha fazladır.''

-''Sesimizi duyup ses vermelerini istiyoruz''-

Ali Duru ile anaokulunun açılışını yapan Altıparmak, çocuklarla sohbet etti. Gazetecilerin okul arsalarındaki mülkiyet sorunuyla ilgili soruları üzerine Altıparmak, belediyelerin tahsis ettiği arsaların 50-100 metrelik bölümlerinde şahısların hak talep ettiğini söyledi.

Vali Altıparmak şöyle konuştu:

''Belki kişi kendi hakkını arıyor ama burası okul yeri olarak tahsis edilmiş. Kiminin 50, kiminin 100 metre. Bunlara rica ediliyor, 'Bağışta bulunun' diye. Bazı iyi niyetli olmayan insanlar bu kişilerden vekaletname alarak, işlerini takip ederek, bu işlere engel olmaya çalışıyorlar. Bunlara mümkün mertebe özellikle sesleniyorum, 50 metre, 100 metreden elde edecekleri bir şey yok ama Antalya'nın eğitimde o 50 metreye çok ihtiyacı var. Bu tür yerler inanın çok fazla. Belediyelerin okul yeri olarak ayırdığı hemen her yeri bu tür insanlar takip ediyorlar ve buralarda dava açmaya kalkışıyorlar.''

Bu arazileri özellikle takip eden insanlar bulunduğuna dikkati çeken Altıparmak, ''Özellikle bundan nemalanmaya çalışan insanlar var. Hukukçu, emlakçı olabilir bu insanlar ve Antalya'da bizim işimizi oldukça zorlaştırıyorlar'' dedi.

Vali Altıparmak, bu nedenle engellenmiş veya davası süren çok sayıda proje olduğunu ve bu yöntemin tüm Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını kaydetti.

-''Salih Amcamızın gözü arkada kaldı''-

Vali Altıparmak daha sonra hayırsever Ahmet Şimşek tarafından Muratpaşa'da yaptırılan 4 derslikli anaokulunun açılışına katıldı.

Vali Altıparmak, yaptığı konuşmada, mülkiyet sorunu nedeniyle yapımı durdurulan okullara dikkati çekti. Bu okullardan birinin hayırsever emekli emniyet müdürü Saime Konca ve eşi emekli albay Salih Konca'nın Akkuyu Mahallesi'nde yaptırdıkları ilköğretim okulu olduğunu söyledi.

Salih Konca'nın okulun açılışını göremeden hayatını kaybettiğini anımsatan Altıparmak, okulun ilerlemesine engel olunduğunu vurguladı. Altıparmak, ''Okulumuz yarım kaldı. Salih Amcamızın gözü arkada kaldı. Buradan onun maneviyatına sesleniyorum. Okul yarım kalmayacak Salih Amcacığım, hepimiz hep beraber onu tamamlayacağız'' dedi.

Altıparmak, daha sonra Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından Konuksever İlköğretim Okulu'nun bahçesine yaptırılan üç derslikli ana sınıfının açılışını gerçekleştirdi. MÜSİAD'a teşekür eden Altıparmak, bunun diğer sanayici ve işadamlarına da örnek olmasını istedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da eğitim yatırımlarının sadece devlete bırakılmaması gerektiğini belirterek, ''Eğer ülkemizin ileriye doğru gelişmesini arzu ediyorsak, elimizden ne geliyorsa katkı vermeliyiz'' diye konuştu.

Vali Altıparmak daha sonra hayırseverler Musa Buzkıran ve Bilal Ateş ile Kepez Eğitim Spor Kulübü Başkanlığı ve Antalya Organize Sanayi Bölge Müteşebbis Heyeti tarafından yaptırılan ana sınıfları ve hayırsever Ahmet Bilgin tarafından yaptırılan özel eğitim sınıfının açılışlarını yaptı .