Mehter Takımından Hindistan’da“avare” Şarkısı

Hint-Türk Diyalog Vakfı (Indialogue) tarafından organize edilen “Türk Festivali” Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Türkiye havası estirdi.

Mehter Takımından Hindistan’da“avare” Şarkısı
23 Mart Cuma günü başlayan ve üç gün sürecek olan festival için Türkiye adete Hindistan’a taşındı. Semazen ve ilk defa Hindistan’a getirilen Mehteran ekibinin yanı sıra, Topkapı sarayında sergilenen kutsal emanetleri fotoğrafları, Türkiye’nin değişik şehirlerini temsil eden kültürel etkinlikler, fotoğraf sergileri, video gösterileri, Hintli öğrencilerin hazırladığı Türk folklor dansları,Türk bayanların hazırladığı yöresel yemekler tatlılar, yöresel kıyafetler, ebru ve hat sanatı gibi daha birçok etkinlik başkent Yeni Delhi’ye taşındı.Eyüp Belediyesinin katkıları ile Hindistan’a tarihinde ilk defa gelen Mehter ekibinin Raj Kumar’ın meşhur filmi “Avare” filminin şarkısını seslendirmeleri Hintliler tarafından büyük sevinçle karşılandı.Başkent Yeni Delhi’deki ilk program Camia Milliye Üniversitesinde başlarken buradaki kutsal emanetler sergisinin açılışını üniversite rektörü Necip Cenk yaptı. Açılışta konuşan Cenk, Türkiye ile zaten kültürel olarak yakın olan bağlarının bu tür programlarla daha da dostane olduğunu dile getirdi. Camia Üniversitesinde ilk defa gösteri yapan Mehteran ve Semazen ekibine halk büyük ilgi gösterdi. Yeni Delhi’nin en büyük ve kalabalık alışveriş merkezinde organize edilen Türk Festivalinde Hindistan adeta Türk kültürüne doydu. Binlerce kişinin ziyaret ettiği festivalin açılışını Hindistan’ın önde gelen kanaat önderlerinde Hindu lider Svami Agnivesh ile birlikte Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan,Türkmenistan ve Azerbaycan’ın Hindistan Büyükelçileri ve kalabalık bir Hint ve Türk heyeti yaptı. Açılışta dünya barışı için beyaz güvercin uçurulurken uçup tekrar geri gelen güvercinler ziyaretçiler ve basına ilginç anlar yaşattı.Türkçe Olimpiyatları'na hazırlanan Hintli öğrencilerin folklor gösterileri büyük ilgi görürken Mehteran ve Semazen gösterileri ilk defa izleyenleri adeta büyüledi. Sempatik tavırları ile izleyicilerin büyük beğenisini kazanan çocuklar festivale büyük renk kattı.Indialogue Vakfı başkanı Ali Akkız açılışta yaptığı konuşmada Vakıf olarak iki ülke arasında bir köprü vazifesi görmeye çalıştıklarını ve bu tür organizasyonlarla bunu amaçladıklarını dile getirdi. Türkiye’nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar da iki ülkenin zaten tarihi yakınlığı olduğunu bunu günümüzde daha da pekiştirmek için bu tür organizasyonların fırsat olduğunun altını çizdi ve Hintlileri Türkiye’ye davet etti.Hindistan’ın önde gelen ve medyanın büyük ilgi gösterdiği Hindu liderlerin başında gelen Svami Agnivesh daha önce de Indialogue Vakfı vasıtası ile Türkiye’ye gittiğini misafirperverliği, dostluğu, barışı, sevgiyi Türk insanının yüzünde gördüğünü ve bugün burada tekrar bu duyguları hissettiğini dile getirdi. Agnivesh, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğu kadar Türk insanının da kalpler arasında da bir köprü olacağına inandığını söyledi.

Hindu lider Agnivesh yaptığı konuşmada günümüzde hem ekonomik hem kültürel olarak tekrar güçlenen bir Türkiye’nin kendisiyle tarihi ve kültürel bağları çok sağlam olan Hindistan ile birlikte dünya barışına büyük katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Festival kapsamı ve çeşitliliği ile Hindistan’da yapılan kültürel organizasyonların en büyüklerinden biri olarak kayıtlara girerken halkın yoğun ilgisi organizatörleri mutlu etti. Festivali organize eden Indialogue Vakfı Delhi temsilcisi Yavuz Kotan önümüzdeki yıl organizeyi daha da büyütüp daha da profesyonelleştirerek Türkiye’yi Hindistan’a tanıtmaya devam edeceklerini dile getirdi. Kotan, gördükleri ilgiden memnun olduklarını dile getirirken organizasyona Türkiye’den destek veren Anadolu insanına da teşekkür etti.Festivale katılan Hindistan’da yaşayan Türk vatandaşları da organizasyona büyük ilgi gösterdi. İş adamı Şeref Kaya bir Türk olarak özellikle Mehteran gösterisinden büyük haz duyduğunu dile getirirken iş adamı Sercan Ünsal 17 yıldan beri bulunduğu Hindistan’da ilk defa bu çapta bir Türk Festivali yaşadığını bunun tarihi bir an olduğunu dile getirdi. Hindistan’da yaşayan Türk festivale maddi manevi desteği geçen bütün organizatörlere teşekkür etti.Organizatörler, bu yıl 3 gün sürecek olan festivalin önümüzdeki yıllarda geleneksel olarak her yıl düzenleneceği müjdesini verdi.