Özkartal: Soğuk Havalar İş Verimini Düşürüyor

Soğuk havalarda vücut ısısının düşmesiyle dikkat dağılması ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar nedeniyle işçilerde iş verimliliğinin düştüğü bildirildi.

Özkartal: Soğuk Havalar İş Verimini Düşürüyor
  Mavi Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi yetkilisi Güler Özkartal, soğuk havalarda özellikle işçilerin çalıştıkları ortamda grip hastalığına yakalanmasının iş gücü kaybına bağlı iş kazalarında artışların yaşandığını söyledi.

Havaların soğumasıyla yapılan işin niteliğine göre iş yerlerinde işçilerin sürekli olarak çok sıcak veya çok soğuk bir derecede çalıştırılmasının sakıncalı olduğunu belirten Özkartal, soğuk ortamda çalışanların daha fazla enerji kaybettiğini, farklı sıcaklarda çalışılmasının da hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti.
Soğuk mevsimle beraber özellikle üst solunum yolu hastalıklarında artışların kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özkartal, “Özellikle grip salgınları kasım sonu başlayıp nisan ayına kadar sürer. Bu dönemde işçilerin hastalığa yakalanması hem iş gücü kaybına yol açar hem de diğer işçilere bunu bulaştırır. Bu durumda hasta olan işçi izole edilmeli ve tedavisi evde devam etmelidir.”
Hastalık öncesinde işverenlerin işçilerde alacağı koruyucu önlemlerin gribe yakalanma riskinin daha da azaltacağına değinen Özkartal, işverenlerin gribe yakalanma öncesinde ekim ayında işçilere grip aşısı uygulaması ile grip gibi salgın hastalıklara yakalanmanın önüne geçilebildiğine dikkat çekti.

İşverenlerin salgın hastalıklara karşı İşçileri için alacakları koruyucu önlemlerin maliyetli olduğunu düşündüğünü belirten Özkartal, işverenlerin ileride iş yerlerinde bu nedenle yaşayabilecekleri olası bir iş kazasında daha büyük bir maddi külfetle karşı karşıya kalabileceklerinin altını çizdi.