Ceyhan'da Hocalı Soykırımı Anma Etkinliği

Ceyhan Belediyesi ve Türkiye Kamu-Sen tarafından düzenlenen; Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva'nın katıldığı 'Hocalı Soykırımı Anma Günü' konferansı Ceyhan Devlet Bahçeli Spor Tesislerinde yapıldı.

Ceyhan'da Hocalı Soykırımı Anma Etkinliği
Konferans öncesi, Hocalı soykırımını anlatan sinevizyonu izleyen katılımcılar, gözyaşlarını tutamadı.

Türk ve Azeri milli marşları ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, şöyle konuştu: 'Türk dünyasının her meselesini kendi meselemiz gibi görmez ve idrak etmezsek Hocalı soykırımı gibi haklı olduğumuz konularda sesimizi duyuramayız. Dünya var olduğundan beri hilalle haçın mücadelesi de var olmuştur. Osmanlı döneminin sadık tebası Ermeniler, Osmanlının zayıfladığı döneminde emperyalistlerin kışkırtmalarıyla ayaklanmışlardır. O dönemde Ermenilerce benim özdedemin başı da gövdesinden ayrılmıştır. Anadolu, Ermenilerden o kadar zulüm görmüştür ki, zulmedenlere hâla 'Sen Ermeni misin?' deriz. ' Sözlü, Hocalı soykırımının zihinlerde tutulması ve dünyaya anlatılması gerektiğini belirterek Hocalı'nın tüm Türk dünyasının ve Müslümanların ortak meselesi olduğunu söyledi.

Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Ceyhan Belediyesi'nin almış olduğu meclis kararı ile Hocalı katliamını soykırım olarak ilan edip Ermenistan'ı da kınamasından dolayı Belediye Başkanı Sözlü'ye ve tüm Belediye Meclis üyelerine teşekkür etti.

1992 yılında, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı'da silahsız sivil halka saldıran vahşilere karşı birlik olunması gerektiğini anlatan Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bütün dünyadaki Türkler olarak birlik olup Ermenilerle her kulvarda mücadeleetmeliyiz. Hocalı'da yaşananları görmeyen gözler kördür. Kulaklarının dibinde ağıt yakan masum insanların seslerini duymadılar. Sözde Ermenilere soykırım yapılmış. Ermeniler, 100 yıl önce yaşanıldığına inandıkları sözde soykırımı bize ve tüm dünyaya kabul ettirmeye çalışıyorlar. Ancak biz, daha 20 yıl önce dünyanın gözü önünde yaşanılan Hocalı soykırımını kabul ettiremiyoruz. Oysa Azarbaycan halkı Hocalı'da Türk olmanın ve Müslüman olmanın bedelini canıyla ödemiştir ' Dünyanın Ermeni soykırımı yalanlarını bırakıp gerçek bir soykırım olan Hocalı'yı görmesi gerektiğini belirten Paşayeva, şöyle konuştu:

'Hocalı soykırımı ve Yukarı Karabağ problemi sadece bizim değil, bütün Türklerin ve Müslümanların problemidir. Bütün kardeşlerimizin desteğini bekliyoruz. Yayınlanan onca gerçek soykırımın görüntüleri var, uluslararası örgütlerin raporları var. Bunu yapanların itirafları, yayınlanan kitapları var. Ancak, hâla kabul ettiremiyoruz. Hocalı katliamında yer alan Ermenistan'ınen üst düzeyinde görevli kişileri hâla hayattadır. Ermenistan'ın bugünkü Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanının, Hocalı soykırımında bizzat elleri vardır. Bu insanlar hâla hayatta. Hiçbir insan böyle bir katliamı yapamaz.

Bizlere düşen görev Türk ve Müslüman coğrafyasındaki her sorunu kendi meselemiz gibi görmek ve idrak etmektir. ' Paşayeva, dünyanın birçok yerindeki panellere katılarak Hocalı soykırımının cezasız kalmaması ve dünyanın bu haklı davada Azerbaycan'ın haklılığını tanıması için elinden gelen mücadeleyi gösterdiğini belirtti. Hocalı'da yaşan vahşetin sadece Azerbaycan Türklerine değil, insanlığa karşı yapılmış bir cinayet olduğunu anlatanPaşayeva, sözlerine şöyle devam etti:

'Soykırımı yapanlar adalet karşısında hesap vermeli. Herkes Azerbaycan'a bu konuda destekte bulunmalı. Ermenistan, Azerbaycan'ın yüzde 20 toprağını işgal altında bulunduruyor. Bugün 1 milyon Azeri Türk'ü evine dönemiyor. Ermenistan, insanların evlerine dönmesine izin vermiyor. Uluslararası örgütlerin kararlarına bakmıyorlar bile. Biz de bunu dünyanın çeşitli ülkelerinde anlatıyoruz. Meksika parlamentosu ve Pakistan senatosunun Hocalı soykırımını devlet düzeyindetanımak için kararlar almaları bizim için çok önemli. Bu başka ülkelerin de gündemine geldi. Yakın zamanda tanıyan ülkelerin sayısı artacaktır diye ümit ediyorum ' Program sonunda Belediye Başkanı Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü tarafından Azerbaycanlı Milletvekili Paşayeva'ya çeşitli hediyeler takdim edildi. Etkinliğe, Azerbaycan Dış Türkler Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, Kamu-Sen Adana İl Başkanı Kamil Köse, oda ve meslek grubu başkanları, siyasi parti ve çeşitli dernek başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaynak: İHA