Manisa Belediyesi'nden Ulu Cami'de Kamulaştırma

Geçmiş dönemde yapımına izin verilen ve tarihi Ulucami’nin önüne inşa edilen 6 katlı binanın kamulaştırması çalışmalarını tamamlayan Manisa Belediyesi, evin tahliyesi için ev sahiplerine 1 Nisan 2012 tarihine kadar süre verdi.

Manisa Belediyesi'nden Ulu Cami'de Kamulaştırma
Saruhan Mahallesi Ulutepe Caddesi üzerinde bulunan ve Belediye Meclis kararıyla yeşil alan olarak ayrılan arsaya inşa edilen binanın tahliye işleminin tamamlanmasının ardından yıkımının yapılacağı belirtildi. Manisa Belediyesi olarak tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak adına kamulaştırma çalışmaları yürüttüklerini belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Geçmiş dönemde bu alan imar adası olarak belirlenmiş ve bu binaya yapı izni verilmiş. Göreve geldiğimizde tarihi yüzyıllara dayanan Ulucami 'nin siluetinin bozulmaması için bu alanı Meclis kararıyla yeşil alan olarak belirledik. Bunu yapmasaydık, o bölgeye yüksek binalar yapılacak, böylece tarihi dokusu olan bölge beton yığını haline gelecekti. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalarda, mülk sahibi ile uzlaşma sağlayamayınca, mahkeme yoluyla değer belirlenmesine gidildi” dedi.

'AMACIMIZ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK VE KORUMAK '

Mahkeme tarafından atanan bilirkişilerce evin değerinin belirlendiği ve bu miktarın ödemesinin yapıldığını ifade eden Başkan Ergün, “Amacımız kesinlikle kimseyi mağdur etmek değil. Bu çalışmayı siyasi provoke etmek de son derece yanlış. Bizim tek amacımız, kentimizin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak ve bunları korumak. İlgili ev sahiplerine de tahliye konusunda 1 Nisan tarihine kadar süre verdik. Bu süre sonunda gerekli prosedürü uygulayacağız” diye konuştu.

'ULUCAMİ'NİN SİLUETİ BOZULMASIN '
Ulucami bölgesindeki çarpık yapılaşmalara izin vermeyeceklerinin altını çizen Başkan Ergün, “Bizim tek amacımız, tarihi yapıların önüne set çektirmemek. Kimseyi evinden etmek ya da kapı dışına atmak gibi bir maksadımız asla olamaz. Yüzyıllara tanıklık etmiş tarihi Ulucami 'nin önünün yüksek binalarla kapanmaması için böyle bir adım attık. Ulucami, Manisa 'nın en önemli tarihi ve kültürel değeri olan bir yapı. Bu yapıyı korumak, hepimizin görevi olmalı” dedi.
Kaynak: İHA