KKTC Maliye Bakanı Tatar'ın Türkiye Temasları

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, "Türkiye'nin birikimlerinden, tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanma ve paylaşma bizim için çok önemli fırsatlardır" dedi.

Türkiye'ye 2 günlük çalışma ziyaretinde bulunan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, temaslarını tamamladı. Temasları hakkında değerlendirmelerde bulunan Tatar, ilk olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştüğünü belirterek, ' Genel anlamda bankacılık değerlendirildi. KKTC'de bankacılık önemli bir sektör. Kendi yerel bankalarımızın yanında Türkiye'den giden bankaları şubeleri faaliyet göstermektedir. Bunlar aktif şekilde çalışmaktadırlar. Şuanda mevduatlar 8.5 milyar TL'ye yaklaştı. Mevduatların krediye dönüşme imkanı ile bankacılığın güçlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini ortaya koyduk. KKTC' de bankacılık çok iyi bir konuma gelmiştir. Bu yükselen mevduatları nasıl krediye dönüşebileceği, vadelerin nasıl uzayacağı ve ekonomiye nasıl kazandırılabileceğini değerlendirdik. Türkiye bu konuda çok deneyimle ve tecrübe sahibi konumdadır ' dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ile görüştüğünü ifade eden Tatar, ' Ziraat Bankası Kıbrıs'ta çok aktif olan bir banka. Kıbrıs ekonomisine nasıl fazla katkı koyarlar, reel ve özel sektörün gelişmesi için nasıl kredi imkanları açılabileceği gibi konuları görüştüm. Genel Müdür Hüseyin Aydın ise Kıbrıs ile çok ilgilendiğini ve yeni görevinde bir takım arayışlar içerisinde olduğunu en kısa zamanda Kıbrıs'ı ziyaret edeceğini ifade etti. Buda bizi memnun etti ' diyekonuştu.

Tatar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile yaptığı görüşmede Kıbrıs için çok önemli olan Mersin Limanı konusunu ele aldıklarını belirterek, ' Nasıl gümrüklerde kendi işadamlarımıza kolaylıklar sağlayabiliriz. Bu gerçekten Türkiye çıkış kapısı olan Mersin Limanı bizim için fevkalade önemli. KKTC ihracatını geliştirmek ister. Bunu geliştirirken de tabi ki mevzuatlar ve bir takım standartlar çok önemli. Bunları değerlendirdik. Sayın Bakan Gümrük Müdürü ve diğer bürokratlarına talimatlar verdi. OrtakKomite Toplantısı öncesi bu gibi konuların masada olmasını istedi ' şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Atalay ile yaptıkları görüşmede, Kıbrıs ile ilgili genel bir değerlendirme yaptıklarını belirten Tatar, Bakan Atalay'ın ekonomik programın başarıyla yürütüldüğünü ve her zaman KKTC'ye her türlü katkıyı vereceğini ifade ettiğini söyledi. Son olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile bir araya geldiklerini kaydeden Tatar, ' KKTC'nin durumu değerlendirdik. KKTC'de son zamanlarda turizm çok gelişme sağlamıştır. Geceleme sayısı olarak 2 milyon kişiyi bulduk. Bunlar olumludur. 6 üniversitenin başarılarını paylaştık. Bu üniversitelerin gelişmeleri üzerinde durduk. Türkiye'den ve 3. ülkelerden öğrenci sayısının artmakta olduğunu ve 47 bine ulaşan öğrenci sayının nasıl arttırılabileceğini görüştük ' dedi.

Daha sonra genel bir değerlendirme yapan Tatar, ' Türkiye bizim için fevkalade önemlidir. Çünkü Türkiye gerçekten güçlenerek yoluna devam ediyor. Türkiye'nin birikimlerinden, tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanma ve paylaşma bizim için çok önemli fırsatlardır. Bu bakımdan dönem dönem Ankara'da üst makamlarla görüşerek KKTC ile ilgili görüşlerin paylaşılması çok önemlidir. Ankara ziyaretim çok iyi ve olumlu geçmiştir. Bu arada Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünü ziyaret ettim. İhlas Haber Ajansı'nında KKTC'de çok geniş bir ağı var. KKTC'de yapılan gelişmeler İHA tarafından dünyaya duyurulmaktadır ' dedi.
Kaynak: İHA