TEB Genel Müdürü Varol Civil'in Açıklaması

Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'yi büyütme, zenginleştirme hedefiyle yola çıkmış, icat çıkaran, eski köye yeni adet getiren daha çok gence, daha çok iş insanına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, Arçelik ve TEB'in katkılarıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında düzenlenen ''Teknolojiyi İşe Dönüştürmek, Laboratuvardan Nakit Akışına'' konulu panelin açılışında konuşan Civil, inovasonun, fikir yaratmaktan değer yaratmaya giden uzun soluklu bir yolculuk olduğunu söyledi.

Bir fikri bulmanın yaratıcılık, bu fikri işleyerek gerçeğe dönüştürmenin emek ve sabır, ticarileştirmenin ise cesaret ve finansman gücü gerektirdiğini dile getiren Civil, ''Bir girişimcinin bu zorlu süreçten tek başına başarı ile çıkması beklenmemeli. Bilginin ticari başarıya dönüştürülmesi aşamasında, üniversite-sanayi-kamu ve finans sektörünün güçlü işbirliğinin girişimcinin yanında yer alması, bu güçten en üst seviyede faydalandırılması gerekir'' diye konuştu.

Civil, son dönemde gerek devlet nezdinde gerek sivil toplum kuruluşları nezdinde inovasyonu teşvik etmek anlamında oldukça önemli adımlar atıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Bunun sonuçlarını almaya başladık. İnovasyonun en önemli göstergelerinden Ar-Ge harcamaları Türkiye'de bir önceki yıla oranla yüzde 20 gibi ciddi bir sıçrama göstererek 11 milyar liranın üstüne çıktı. Yine 2002 yılında sayısı sadece 2 olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin sayısı bugün 45'e ulaştı. Bu bölgelerde faaliyet gösteren şirket sayısı bin 800'ü, istihdam edilen kişi sayısı ise 15 bini buldu. Bu şirketlerin yaptığı ihracat rakamının ise 540 milyon liraya ulaşması, Türkiye'de bu konuda işlerin yolunda gitmeye başladığının en önemli göstergesidir.''

İnovasyonun TEB'in sosyal sorumluluğu olduğunu söyleyen Civil, ''Türkiye'yi büyütme, zenginleştirme hedefiyle yola çıkmış, icat çıkaran, eski köye yeni adet getiren daha çok gencimize, iş insanımıza ihtiyaç var. Bu nedenle inovasyonu kurum kültürümüz olarak ele alıyor ve sosyal sorumluluğumuzun bir parçası gibi düşünerek ülke çapında yaymak için çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

-''Türkiye'deki en geniş kapsamlı Girişim Bankacılığını başlatıyoruz''-

Civil, Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC tarafından dünyaya örnek gösterildikleri KOBİ Bankacılığındaki inovatif yaklaşımı şimdi girişimcilik için kullanacaklarını belirterek, ''Türkiye'deki en geniş kapsamlı Girişim Bankacılığını başlatıyoruz. Girişim Bankacılığını, bir ürün veya hizmet paketi olarak değil bir KOBİ Bankacılığı, bir Bireysel Bankacılık gibi yeni bir segment olarak odağımıza alıyoruz. Amacımız, inovatif yaklaşımımız ile Türk Bankacılık sektörüne yeni açılımlar kazandıran bir banka olarak, yenilikçi ve parlak fikirli girişimcilerimizin yanında yer almak. Bu girişimcilerimizin inovatif projelerini işe dönüştürebilmeleri ve ticarileştirebilmeleri için Danışman Banka yaklaşımımız ile tam destek vermek'' diye konuştu.

-''2023'e 10 yıl kaldı''-

Etkinlik kapsamında düzenlenen ''Teknoloji ve İnovasyon'' panelinde konuşan Microsoft Vizyon Direktörü Anton Oğuzhan Andrews ise, 2023 yılına 10 sene kaldığını hatırlatarak, ''Bugün Türkiye'de eğer 55 bin ihracatçı varsa, 2023 yılı hedefine ulaşmak için her biri ortalama 9-10 milyon dolarlık bir ihracat yapıyor olacak. Yani çok ciddi bir büyümeden bahsediyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için, yeni bir takım fırsatları kullanmanın yanı sıra mevcut fırsatları da kullanıyor olmamız gerekecek. Gelecek için hem üretkenlik açısından hem de iş açısından tanımımızı genişletmemiz gerekiyor. Başarının anahtarı mutluluktur. Eğer mutlu olduğunuz işi yaparsanız mutlu olursunuz'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Eda Topcu

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA