Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu Zirvesine Katıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkmenistan’da, eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Zirvesi’ne katıldı.

Başkent Aşkabat’ta yüksek katılımla gerçekleşen BDT zirvesinde her alanda işbirliğini geliştirme kararı alındı

Zirveye katılan Bağımsız Devletler Topluluğu liderleri, enerji, bilim ve ulaşım alanında işbirliğinin geliştirilmesi, ileri teknoloji alanında ortak çalışmalar yapılması, ortak ticaret hacminin artırılması ve yatırım konularında anlaşmaya vardı.

Zirvede konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı G-20 ve G-8 forumlarında BDT ülkelerinin çıkarlarını göz önüne alacağının sözünü vererek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da aynı tutumu sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Putin, 2013'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığını yapacak olan Ukrayna'nın benzer bir tutum içinde olacağını ümit ettiğini belirtti.

BDT liderleri, zirve sonrası imzaladıkları bildirgeyle, sorunların çözümünde BDT mekanizmasının temel alınması için kapasitesinin artırılmasına karar verdi. Liderler, organize suçlar, terör ve uyuşturucu ile mücadele konusunda da işbirliği içinde olunması gerektiğinin altını çizdi.

Örgütün dönem başkanlığını yürüten Türkmenistan’da, BDT zirvesine katılmak üzere bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin, zirve vesilesiyle, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le de bir araya geldi.

Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından siyasi ve ekonomik bir birlik olarak oluşturulan Bağımsız Devletler Topluluğu’nda, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Belarus olmak üzere 11 ülke bulunuyor. Gürcistan, Rusya ile 2008 yılında yaşadığı savaş sonrasında örgütten ayrılmıştı .
Kaynak: İHA