İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yeni Dönem Başlıyor

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası aşamalı olarak 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor.

Yasa uyarınca işletmelerin iş sağlığı uzmanları ile anlaşarak risk denetimlerini yaptırmaları gerekiyor. Marmara İSG Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, yeni yılla birlikte 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde idari para cezalarının 26 başlıkta toplandığını belirtti.

Bu cezaların toplam tutarının 262 bin TL 'yi geçtiğine dikkat çekti.

“YASA İLK OLARAK 50 VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERİ KAPSAYACAK”
Yasanın, tehlikeli ve işçi sayısı değerlendirilerek yasanın üç aşamada yürürlüğe gireceğini ifade eden Varlık, şu bilgileri verdi: “Buna göre yasa, iş yerlerinin tehlikeli sınıfına göre 1 Ocak 2013, 1 Temmuz 2013 ve 1 Temmuz 2014 olmak üzere üç aşamada yürürlükte olacak. İlk aşamada iş yerlerinin tehlikeli sınıfına göre 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde yasanın Resmi Gazete 'deki yayımından 6 ay sonra 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olacak. Yeni yılla 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde yürürlüğe girmesinden sonra yasanın yayımından bir yıl sonra 1 Temmuz 2013 'te ise 50 'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerini kapsayacak. Kamu kurumları ile 50 'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde de yayım tarihinden 2 yıl sonra yani 1 Temmuz 2014 'te yürürlüğe girecek.”

“RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAYANLARA 3 BİN TL İDARİ PARA CEZASI”
Yasada ilk aşamada yer alan 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinin idari para cezalarının 262 bin lirayı geçtiğini ifade eden Varlık, “Yasa uyarınca işletmeler ilk olarak risk değerlendirmesi yapmaları gerekiyor. Bunu yapmayan işletmeler, ilk etapta 3 bin lira idari para cezası kesilecek. Risk değerlendirmesi yapılamayan her ay için ise 4 bin 500 lira para cezası kesilecek.” diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile her işyeri iş sağlığı güvenliğinde profesyonel kişileri istihdam etmesi öngörüldüğünün altını çizen Varlık, uygun olması halinde işverenlerin bu hizmetleri ortak sağlık güvenlik birimlerinden de alabileceği vurguladı. Varlık, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etmemeleri halinde işverenlere her iki personel için 5 'er bin lira para cezası kesileceğini hatırlattı.