Yedi Yılda Gelinen Nokta Koca Bir Çukur

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından yürütülen Katı Atık Bertaraf Tesisi yapım çalışmalarının ödenek yetersizliğinden dolayı Ağustos ayından beri durduğu ortaya çıktı.

Yedi Yılda Gelinen Nokta Koca Bir Çukur
2005 yılında çıkarılan 5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok kentte mahalli idareler birliklerinin kuruluşu gerçekleştirildi.

Özellikle belediyelerin bütçelerinin yetersizliği nedeniyle gerçekleştirmekte zorlandıkları katı atık bertaraf tesislerinin yapımında öncülük etmek amacıyla kurulan mahalli idareler birlikleri diğer illerde birçok başarılı çalışmalara imza attı.

Ancak 19 Nisan 2006 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla kuruluşu gerçekleştirilen ve yaklaşık 7 yıldır faaliyetlerini sürdüren KASMİB’in yürüttüğü en önemli proje olan katı atık bertaraf tesisinde istenilen başarı elde edilemediği belirtildi. Yıllardır kentin gündemini meşgul eden ve gerek Kastamonu şehir merkezinde, gerekse birçok ilçemizde en önemli çevre problemlerinden birisini teşkil eden belediyelere ait çöplüklerle ilgili sorunların çözümünde bir türlü istenilen mesafe kat edilemediği görüldü.

KASMİB tarafından yürütülen çalışmalar ve uzun uğraşlar sonucunda Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Aktarma İstasyonları Projesi hazırlanarak yer tesbiti yapılması sonrası 6 Eylül 2011 tarihinde ihaleye çıkıldı. Yüklenici firma ile 19 Ekim 2011 tarihinde sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldı. Ancak sözleşme gereği 365 günde tamamlanması gereken işlerin, ödenek eksikliği yüzünden sadece yüzde 40’lık bölümünün tamamlandığı ortaya çıktı.

Son olarak geçen cuma günü yapılan KASMİB toplantısı öncesinde, Vali Erdoğan Bektaş’ın öncülüğünde birlik üyesi belediye başkanlarının katılımıyla katı atık bertaraf tesisi şantiye sahasında inceleme yapıldı. Sahayı ziyaret eden belediye başkanları, yedi yılda gelinen durum karşısında şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşadı. Devrekani Sarıyonca Köyü Harmanarkası mevkiinde yürütülen Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin yerinde saydığı ve hiçbir ilerleme olmadığı anlaşıldı. Belediye Başkanları, 7 milyon 484 bin lira proje bedeli olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin bugüne kadar tamamlanması gerekirken tesis sahasında sadece koca bir çukurla karşılaştıklarını belirtti.

Tesis sahasında yapılan incelemeler sonrası, KASMİB Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısı, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda Vali Erdoğan Bektaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

EROĞLU SÖZ VERDİ

Projeye başlanırken o dönemki Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun proje bütçesinin önemli bir bölümünü karşılama sözü verdiğini belirten Vali Erdoğan Bektaş, ancak bakanlığın yapısının değişmesinin ardından projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçtiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise bütçesinin önemli bir bölümünü kentsel dönüşüme verdiğini aktaran Vali Bektaş, bu gelişmeler sonrasında projenin inşaat işlerini durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Bakanlıktan, proje bedelinin yüzde 40’ı olan 3 milyon 367 bin 800 liranın ödendiğini kaydeden Vali Bektaş, geriye 5 milyon 901 bin liraya daha ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Projeye yerel kaynaklarla devam etmeleri, bu sayede işin ana kısmını bitirmeleri, geri kalanı için de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmelere devam etmeleri gerektiğini ifade eden Vali Erdoğan Bektaş, belediyelere, “Katılım paylarınızı gelirlerinizin binde 1’inden yüzde 1’ine çıkarırsak, elimizdeki mevcut bütçeyle birlikte, projenin ana sistemini yapabiliriz” önerisinde bulundu. Belediye başkanlarının görüşlerini dinleyen ve tesisin mutlaka inşasının devamı konusunda ısrarını yineleyen Vali Bektaş, yapılan oylama sonrasında, belediye başkanlarının tamamından onay almayı başardı.

Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin tamamlanmasının ardından merkeze bağlı Ortaköy, Şenpazar Dağlı mevkii, İnebolu Soğukpınar Köyü mevkii, Azdavay Samalcak mevkii, Taşköprü Kornapa Balkayası Sırtı nevkii ve Tosya Kaleyakası mevkiine aktarma istasyonları yapılacağı belirtildi .
Kaynak: İHA