Belediye Başkanı Kul: Omv'nin Enerji Santralinin Üretim Lisansı Durduruldu

Samsun'un Terme ilçesi Kozluk Beldesi’nin Belediye Başkanı Şenol Kul, Akçay Mahallesi’ne Avusturya enerji firması OMV tarafından yapılan santralin Danıştay tarafından bu sene içerisinde üretim lisansının durdurulduğunu söyledi. Doğalgaz Çevrim Santrali hakkında basın toplantısı düzenledi.

Canik İlçesi Meşe Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Kul, OMV’nin 1 milyar dolarlık yatırım ile yaptığı enerji santralinin ilk etapta Çarşamba ilçesine yapılmasının düşünüldüğünü, söz konusu yerin Ramsar koruma alanı içerisine girmesi nedeniyle tesisin Terme İlçesi Kozluk mevkiine kaydırıldığını söyledi.

"İMAR İŞLEMLERİ 2009 YILINDAN ÖNCE YAPILDI"
Doğalgaz Çevrim Santrali’nin kurulacağı alanla ilgili çalışmaların 2009 yılından önce sürdürüldüğünü öne süren Başkan Kul, Kozluk Belediye Başkanlığı görevine geçtiğimiz yerel seçimlerde seçildiğini hatırlattı. Başkan Kul, "OMV, santralin kurulduğu Terme İlçesi Kozluk Beldesi Akçay Mahallesi’ndeki yaklaşık 400 dönüm araziyi vatandaşlardan 16 milyon lira ödeyerek satın almıştır. Arazi’nin satın alınmadan önceki imar işlemleri İl Özel İdaresi ve Valilik tarafından yapılmıştır. Çünkü ilgili kanuna göre 20 megavat gücünün üzerinde olan enerji santralleri Büyükşehir Belediyesi sınırları dışına kuruluyorsa, gerekli imar değişikliklerini Valilik ve İl Özel İdaresi gerçekleştiriyor. Ben santralin imar aşamasında Ankara’da bir Üniversite’de görevliydim ve turizm işleri ile uğraşıyordum. Bu olaylardan haberim yoktu. 2009 yılındaki seçimlerde Kozluk’a geldim ve halkın desteği ile yüzde 72 oy olarak Belediye Başkanı seçildim. Diğer taraftan santralin yapıldığı Akçay Köyü daha önce yapılan ve 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe giren referandum sonucu Kozluk Beldesi’ne katılmıştır. Bu tarihten sonra denetim yetkisi tarafımıza geçmiştir." dedi.

"YENİ İNŞAAT ÇALIŞMASINA BELEDİYE'DEN İZİN YOK"
Denetim yetkisini aldıktan sonra İl Özel İdaresi ve OMV’den gerekli belgeleri istediklerini söyleyen Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul, enerji santrali inşaatı ile ilgili yaptıkları ilk incelemede sürdürülen faaliyetin İl Özel İdaresi tarafından verilen şantiye izni ile devam ettirildiğini, tesisin ruhsatı olmaması üzerine inşaat çalışmasını 18 Ocak 2010 tarihinde mühürleyerek durdurduklarını hatırlattı. OMV’nin gerekli belgeleri tamamlayarak Kozluk Belediyesi’nden ruhsat aldığını söyleyen Başkan Kul, "Geçen sürede Ziraat Mühendisleri Odası, santral inşaatı ile ilgili yürütmesinin durulması konusunda Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurunun reddedilmesi üzerine Ziraat Mühendisleri Danıştay 8. Dairesi’ne temyiz talebinde bulundu. Danıştay, davada bilirkişi raporu oluşturulmadığı için kararı İdare Mahkemesi’ne geri gönderdi. Daha sonraki süreçte Temiz Ünye Çevre Platformu, Danıştay 13.Dairesi’ne başvurudu bulundu ve mahkeme OMV santralinin enerji üretim lisansı konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu süreç devam ederken OMV Kozluk Belediyesi’ne yapı kullanım izni başvurusunda bulundu. Yapı kullanım izinleri İmar Yasası’nda iç ve dış sıva, doğrama, elektrik tesisatları gibi tanımlandığı için ruhsata tabi değildir. Davada taraf olmamıza rağmen Danıştay, Valilik, İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak ne yapabileceğimizi ve sorumluğumuzun ne olduğunu sorduk. İstenilen görüş doğrultusunda bize ’Siz taraf değilsiniz, belediyenin yetkili olduğu alan inşaatla ilgili çalışmadır’ cevabı verildi.

Biz son olarak süren davalar göz önüne alındığında 14 Haziran 2012 tarihinde geri dönüşümü telafi sonuçlar doğurmaması için OMV’ye yeni inşaat çalışmasına izin verilmeyeceğini aksi takdirde yasal işlem başlatılacağını bildirdik. OMV’nin deniz kısmında sürdürdüğü çalışmalar konusunda yetki DLH’ya aittir." diye konuştu.

ÇEVRECİLER KARARIN UYGULANMAMASI NEDENİYLE TEPKİLİ
Öte yandan, basın toplantısında hazır bulunan Samsun Çevre Birlikteliği üyeleri daha sonra söz alarak görüşlerini açıkladı.

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik yaptığı açıklamada santral ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanması konusunda yetkili kurumun Valilik olduğunu belirterek, bu tür büyük işlerde sorumlunun bir türlü bulunamadığını söyledi.

Çevre Birlikteliği Sözcüsü Metin Telatar ise Tekkeköy ilçesinde yürütmeyi durdurma kararı verilen mobil santrallerin fuel oil ve doğalgaz ile çalışacak enerji santrallerine dönüştürüldüğüne dikkati çekerek, yargı kararlarının hiçe sayıldığını iddia etti .