Sınırların Ortak Denetimi Uygulaması Belgrad'da Aşırı Gruplarca Protesto Edildi

Kosova ile Sırbistan arasında üzerinde daha önce mutabakat sağlanan sınırların ortak denetimi uygulamasının Merdare ve Yarinye sınır kapılarında başlaması, radikal Sırp hareketleri tarafından protesto edildi.

Başkent Belgrad'ın merkezindeki Ortodoks Saborna Kilisesi'nin önünde toplanan "Dveri", "Naşi", "SNP 1389", "Zavetnici" ile daha önce yasaklanan hareket "Obraz" olmak üzere radikal Sırp hareketlerinin takipçisi yaklaşık 2 bin protestocu, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın öne kadar yürüdü.

"AB ve NATO'ya hayır", "Sırp gençlerin geleceği AB'de değil" şeklinde pankartlar açan protestocular, Sırbistan yetkililerinden Kosova ile AB aracılığıyla yürütülen müzakerelere Son verilmesini istedi.

Sırbistan bayrakları ile birinci ve ikinci dünya savaşlarında yüz binlerce insanın ölümünden sorumlu olan radikal Çetnik hareketinin simgelerini içeren giysiler giyen protestocular, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in aleyhine sloganlar attı. Protestocular, Sırbistan'ın AB ile bütünleşme sürecinin durdurulmasını talep etti.

Belgrad sokaklarından geçen ve en önde büyük bir haç taşıyan protestocular, "Kosova için can verilir" şeklinde pankart da açtı.

-"Geleceğimiz AB'de değil"-

Radikal "Naşi" hareketinin lideri İvan İvanoviç, yaptığı konuşmada, "Sırp gençlerinin geleceğinin AB'de olmadığını" savundu.

İvanoviç, "Kosova'da sınır konulmadığını söylüyorlar. Göz göre göre toprağımızı bölüyorlar. Bizim politikacılar bilmeli ki Sırp kurşunu sınır, engel tanımaz. Geleceğimiz AB'de değildir" diye konuştu.

Eski Yugoslavya'da 1990'lı yıllarda yaşanan kanlı savaşlara Sırbistan'dan asker gönderilmesinin organizatörlerinden biri olduğu düşünülen Mirko Yoviö ise "20 yıl önce Sırbistan'ın değişimi için bu sokaklarda birlikte yürüdüğümüz Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'e mesaj göndermek isterim. Sayın Cumhurbaşkanı, ülkemizin güneyindeki tek hakim NATO'dur. Sancak bölgesindeki hakim ise müftü Muammer Zukorliç'tir. Kuzeydeki Voyvodina bölgesinde ise bir başkası, merkezi hükümetin pek hakimiyeti gözükmüyor şu anda" ifadelerini kullandı.

"Zavetnici" hareketinin temsilcisi Stefan Stamekovski de "Bazıları Kosova'ya Sırplar'ın verdiği önemi anlayamıyor, fakat orası her Sırp'ın kalbindedir ve kutsal topraktır" dedi.

Yoğun güvenlik önlemlerin eşliğinde yapılan protestolar olaysız tamamlandı.

Kosova ile Sırbistan arasında üzerinde daha önce mutabakat sağlanan sınırların ortak denetimi uygulaması Merdare ve Yarinye sınır kapılarında bu sabah başlamıştı.

Kosova ile Sırbistan arasında AB gözetiminde yürütülen müzakerelerde daha önce mutabakat sağlanan Sınırların Ortak Yönetimine Ait Antlaşma kapsamında aynı uygulama 31 Aralık'tan itibaren Dheu, Bardh ve Bernyak sınır kapılarında da başlatılacak.

Muhabir: Medin Haliloviç - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA