Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Doğanay Açıklaması

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veysel Doğanay, organ bağışı konusunda halkın daha duyarlı olmasını temenni ettiğini bildirdi.

Doğanay, Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük, akli dengesi yerinde olan ve önemli rahatsızlığı olmayanların doku ve organını bağışlayabileceklerini kaydetti.

Bakanlık verilerine göre Türkiye'de 12 kalp, 17 karaciğer, 21 kemik iliği, 25 böbrek nakli merkezi ile 11 göz bankasının faaliyet gösterdiğini ifade eden Doğanay, şunları aktardı:

''Ülkemizde böbrek, deri, karaciğer, akciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak, kemik iliği, gözün kornea tabakası ve kalp kapağı nakli yapılabilmektedir. Yaşayan bir kişiden alınan bir organ bir başka kişiye, bir ölüden alınan organlar ise birçok kişiye hayat vermektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışı konusunda, İslam dini açısından hiçbir sakınca olmadığı, hayat kurtarmaya vesile olunmasının çok önemli bir insani görev olduğu yönünde yayımladığı fetvanın konuya dini yönden önemli bir açıklık getirmiştir. Organ bağışı ve nakli konusu tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren çok önemli bir sağlık sorunudur. Organ bağışı konusunda halkımızdan daha duyarlı olmalarını temenni ediyorum.''

Muhabir: İsmail Şen / Ömer Fansa

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA