Arnavutluk’un İlk Başbakanının Büstü İpsala’da Törenle Açıldı

Arnavutluk`un ilk başbakanı Fan Stilian Noli`nin büstü, doğum yeri olan Edirne İpsala`ya bağlı İbriktepe beldesinde törenle açıldı.

Arnavutluk’un İlk Başbakanının Büstü İpsala’da Törenle Açıldı
İbriktepe Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törene katılan Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo Bumçi, Fan Stilian Noli’nin 130 sene önce bugün İbriktepe beldesinde gözlerini dünyaya açtığını söyledi.

Törende konuşan Bakan Bumçi, Başbakan Noli’nin, İbriktepe sokaklarında çocukluğunu yaşadığını ve eğitimini burada aldığını söyledi.

13 dil bilen Noli’nin, Arnavutluk’un en bilgili insanlarından biri olduğuna işaret eden Bumçi, şöyle dedi:
“İlk eğitimini burada aldı. Sizin gibi o da İbriktepe’nin evladıydı. O yabancı değil İbriktepe’nin oğluydu. Onun hayatı İbriktepe’den sonra devam etti, Arnavutluk’un ilk başbakanı idi, siyasetçi idi, yazardı, şairdi. Arnavutluk’un en bilgili insanlarından olan Noli 13 dil biliyordu. Bu dillerin arasında sizin konuştuğunuz dil Türkçe’yi de konuşuyordu. Büstün buraya dikilmesinde desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti`ne teşekkür ediyoruz. Dünya’daki bütün Arnavutlar bugünkü törenden dolayı sevimli bir haber alacaklarından dolayı size çok teşekkür edecekler. Bu büst sadece büst olarak değil, iki ülkenin kardeşliğini simgeleyecektir. Osmanlı Devleti zamanından beri iki ülke halkları birlikte yaşıyorlardı. Artık geriye bakmadan ileriye bakarak dostluğumuzu sürdürelim. Bugün sadece Fan Noli’nin 130’uncu doğum yılı değil, aynı zamanda Arnavutluk’un kuruluşunun da 100‘üncü yılı.“
Törene katılan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da iki ülkenin ortak değeri ve övünç kaynağı olan müzisyen, din adamı, yazar, filozof, akademisyen ve büyük siyaset adamı Fan Stilian Noli’nin büstünün açılış töreninde bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da selamlarını getirdiğini aktaran Arıcı, şunları kaydetti:
"Noli’nin birçok özelliğini saydık. Bu özelliklerden bir tanesi bile bir insanda olduğu zaman önemli bir kişilik olarak görürüz. Noli’nin hepsini bir hayata sığdırması, bizler tarafından dahilik olarak adlandırılabilir. Topraklarımızın verimli yerinde yetişen sayın Noli’nin, günümüzde de iki ülke arasındaki iyi ilişkilere yaptığı katkıya büyük bir memnuniyet duymaktayız. Dostluğumuzun örneklerinden biri de 2009 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül tarafından, Arnavutluk’ta Yunus Emre Kültür Merkezi’nde açılan Türkçe kurslarına Arnavut halkının büyük ilgi gösterdiğini biliyoruz.

Büyük insan Noli’nin huzurunda, hem kendisinin 130’uncu doğum gününü ve Arnavutluk Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 100. yılını kutluyorum. Paylaşımlarımızın her iki ülke için de daha fazla artmasını yürekten diliyorum.”
Törende konuşan İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise 130 sene önce İbriktepe’de doğan Fan Noli’nin, bugün hala Arnavut halkı tarafından sevilip sayıldığına işaret etti.

Daha sonra, Fan Stilian Noli’nin büstünün açılışı yapıldı. Törene katılanlara İbriktepe Belediyesi tarafından pilav ayran ikramı yapıldı. Fan Stilian Noli’nin büstünün Arnavutluk’tan getirildiği öğrenildi.

Törene; Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Aldo Bumçi, Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kültür Bakanlığı Dış İşler ve AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Onur Gözet, İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Arnavutluk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Ermal Muça, Heykeltraş Andrea Demçe, Arnavut Yazar Nasho Jorgaqi, İbriktepe Belediye Başkanı Galip Gören ve vatandaşlar katıldı.