Cumhurbaşkanlığı Görev Süresi Alt Komisyonda

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü ve Bursa Milletvekili İsmet Su, Cumhurbaşkanının seçimi ve görev süresi hakkındaki sürecin Anayasa Komisyonu`ndan önce 5 kişiden oluşan bir alt komisyonda görüşüleceğini söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü İsmet Su, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında, Adalet Bakanı Sadullah Ergin`in katılımıyla düzenlenen Anayasa Komisyonu toplantısı ile ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanının seçimi ve görev süresine ilişkin 2009 yılında Anayasa Komisyonu`na getirilmiş bir tasarı olduğunu ifade eden Su, ``Önce Anayasa Komisyonu`nda kabul edilmiş bir metin vardı. 2009 yılında Genel Kurul`a gelemeyip kadük olmuş bir anayasa tasarısı. Bu metin yeniden elealındı. Bu 2 sene önceden yapılmış bir çalışma. O çalışma aynen getirildi. Bu çalışma üzerinde bugün Sayın Prof. Dr. Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu`na Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin de katıldılar. Burada diğer parti temsilcileri görüşlerini beyan etti. Ve bugün usulle ilgili bir karar alındı. Şu anda elimizde mevcut olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili usul ve esasları belirleyen yasa tasarısı, oluşturulan alt komisyona gönderildi. İstanbul Milletvekili Prof. Dr. MustafaŞentop başkanlığında 5 kişiden oluşan alt komisyonda CHP ve MHP`den de birer temsilci bulunuyor. 3`ü AK Partili toplam 5 kişilik komisyonun, bir hafta içerisinde görüşmelerini yaparak haftaya çarşambaya kadar çalışmalarını sonlandırmayı planlandı. Perşembe günü de gündemli olarak tekrar Anayasa Komisyonu`nun toplanmasına karar verildi" dedi.

Seçimde uygulanacak genel ilkelerden aday gösterilmeye, propaganda sürecinden oy kullanma şekline kadar tüm ayrıntıların yer aldığı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu Tasarısı`nın 4 bölüm ve 22 maddeden oluşuğunu ifade eden İsmet Su, "Bütün bunların hepsi görüşülecek. Cumhurbaşkanının seçim usulüne ilişkin ayrıntılar, seçime katılacak Cumhurbaşkanı adaylarının seçim propagandalarında kullanacakları mali bütçelerini nereden karşılayacakları, harcama usul ve esasları ile ilgili birçok ayrıntı, yasa teklifindezaten yer alıyor" diye konuştu.
Kaynak: İHA